Karwei

Amnesty Uithoorn biedt rapport aan van Eerlijke Bankwijzer


Geplaatst op: 22 maart 2011

Amnesty International komt op voor de mensenrechten waar ook ter wereld. Ook als internationale mijnbouwbedrijven de leefomstandigheden van mensen in India, of Papoea-Nieuw-Guinea, of Nigeria ernstig benadelen. Deze drie voorbeelden slaan op de bedrijven Vedanta, op Barrick Gold en op Shell. Amnesty spreekt de bedrijven daar rechtstreeks op aan.

Maar de bedrijven kunnen volharden in hun beleid zolang aandeelhouders dit slechte mensenrechtenbeleid blijven gedogen. Daar heeft ‘De Eerlijke Bankwijzer' onderzoek naar gedaan. Uit dat onderzoek blijkt dat veel Nederlandse banken weinig duidelijkheid geven over hun pogingen om het beleid van de drie bedrijven te beïnvloeden.

De Werkgroep van Amnesty International in Uithoorn heeft op 16 maart een bezoekje gebracht aan drie locale bankkantoren om het rapport van de Eerlijke Bankwijzer te overhandigen.
Ze werden gastvrij ontvangen, zowel door de heer Wim Meijers van de RABObank, als de heer Jan Tijms van de ABN-AMRO, als ook op de INGbank.
Wat opviel bij deze bezoekjes, was dat de actie van de Eerlijke Bankwijzer bij alle drie de banken bekend was, en dat er zelfs op de interne website van de bank aandacht aan was besteed met informatie over hoe de eventuele kritiek te pareren.
De betrokkene op iedere bank wilde het rapport graag accepteren. Ze wilden het ook kritisch lezen, en ter hand stellen aan medewerkers op de bank. Ook zouden ze intern in de bank hun mening over het rapport doorgeven.

Amnesty Uithoorn hoopt dat hiermee een kleine bijdrage geleverd te hebben om de mensonterende situaties die door grote bedrijven veroorzaakt wordt, te verbeteren.
Voor hoor-en-wederhoor kan gekeken worden op de websites van de Eerlijke Bankwijzer, van Amnesty en van de banken zelf.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Amnesty Uithoorn biedt rapport aan van Eerlijke Bankwijzer

Amnesty International komt op voor de mensenrechten waar ook ter wereld. Ook als internationale mijnbouwbedrijven de leefomstandigheden van mensen in India, of Papoea-Nieuw-Guinea, of Nigeria ernstig benadelen. Deze drie voorbeelden slaan op de bedrijven Vedanta, op Barrick Gold en op Shell. Amnesty spreekt de bedrijven daar rechtstreeks op aan. Maar … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: