Het gevoel van de grote vaart in De Boei Vinkeveen


Geplaatst op: 21 maart 2011

Vrijdagavond deed de band Zijlstra de naam van De Boei eer aan met Hollandse Blues en zilte zeemansliederen. Het geluid van zeemeeuwen schalde uit de cello door de Vinkeveense zaal, af en toe weerklonk er een belboei en ruwe zeebonk Jeroen Zijlstra opende zijn hart. Hij maakte alle aanwezigen in Vinkeveen deelgenoot van zijn leven in een vissersdorp als Wieringen. Daar, waar iedereen elkaar nog bij naam kent, leerde hij het echte dorpsgevoel kennen, leerde hij de trompet intens gevoelig te bespelen, zoende hij zijn eerste meisje en leerde hij over het harde leven op zee. Al bij de eerste noten van de band was er een zoute zeelucht in de zaal te proeven en had de band het publiek op de hand.

De avond kende veel variatie. Zijlstra vertelde mooie verhalen met een grappige noot en de sound van de band was onmiskenbaar uniek te noemen. Dit ondanks dat de muziek varieerde van ware Blues tot Jazz en zelfs Merengue. Het gevoelige ‘Lang voor jou', een ode aan bandlid en componist Rutger Molenkamp die wegens ziekte de band moest verlaten deed kippenvel ontstaan, bij ‘De Meeuwenblues' waande iedere aanwezige zich in Den Oever en het dronkenmanslied ‘Dwars door het midden', waarbij ieder lid van de band als ware dronken zeelieden over het podium tolde, leverde veel hilariteit op.

In de tweede helft van de voorstelling werden de mensen in de zaal van harte uitgenodigd om deel te nemen. Er werd naar hartenlust meegeklapt op opzwepende ritmes. Bij het nummer ‘Soms zegt ze nee' zong men aanvankelijk een beetje aarzelend mee met het refrein, maar bij de canon ‘Knippie, Bakkie' klonk de in tweeën verdeelde zaal uit volle borst, al kenden sommigen Zijlstra's hele repertoire en zongen deze fans alles zachtjes mee met de vier vrolijke mannen op het podium.

Ook het feit dat de bloemen zo'n vijf nummers voor het eind per abuis al werden uitgedeeld, bracht een jolige stemming in de band teweeg. De leden reageerden door quasi nonchalant op te stappen, waarna drummer Nout Ingenhousz bij wijze van onbedoelde toegift een knallende drumsolo weggaf.

Na afloop leek de show nog even door te gaan toen dezelfde drummer samen met toetsenist Pieter-Jan Cramer als ruwe zeebonken de zaal nog even bijeen riepen, maar tot teleurstelling van velen ging het hierbij slechts om de verkoop van cd's. Waarschijnlijk hebben vele bezoekers afgelopen zaterdag een bezoekje aan de Hollandse kust gebracht, om nog even dat fijne gevoel van Zijlstra vast te houden en de zilte blues te kunnen herbeleven als echte zeelieden, want het was een vrolijke avond in Vinkeveen.

Het volgende evenement van Stichting Cultura vindt plaats op 15 April in De Meijert. Dan staan kleinkunstenaars Johan Hoogeboom en Bas Marée samen met contrabassist Ludo ter Winkel op het podium in Mijdrecht met hun voorstelling ‘Wil jij mijn pleister zien'. Kaarten kosten 10 euro en zijn in de voorverkoop te verkrijgen bij boekhandel Mondria in Mijdrecht, drogisterij De Bree in Vinkeveen en via www.cultura-drv.nl.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Het gevoel van de grote vaart in De Boei Vinkeveen

Vrijdagavond deed de band Zijlstra de naam van De Boei eer aan met Hollandse Blues en zilte zeemansliederen. Het geluid van zeemeeuwen schalde uit de cello door de Vinkeveense zaal, af en toe weerklonk er een belboei en ruwe zeebonk Jeroen Zijlstra opende zijn hart. Hij maakte alle aanwezigen in … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: