Inés en Valentina deden aangifte van verkrachting en worden sindsdien geïntimideerd


Geplaatst op: 11 maart 2011

Amnesty International steunt deze vrouwen op 8 maart: Internationale Vrouwendag.

Op 8 maart jl. heeft de werkgroep van Amnesty International in Uithoorn t.g.v. Internationale Vrouwendag 400 rozen uitgedeeld aan vrouwen. Dit om hen attent te maken op Internationale Vrouwendag maar ook om aandacht te vragen voor 2 vrouwen in Mexico: Inés en Valentina. Aan de rozen was een kaart bevestigd, geadresseerd aan de vrouwen, die opgestuurd kan worden als steun in de rug en op de flyers die tegelijk met de rozen uitgedeeld werden was hun verhaal te lezen.

In 2002 was de Mexicaanse Valentina Rosendo Cantú zeventien. Ze was kleren aan het wassen in de rivier toen soldaten haar aanspraken en vervolgens verkrachtten. Inés Fernández Ortega was met haar kinderen aan het koken. Drie soldaten drongen haar huis binnen. Ze ondervroegen haar over een stuk vlees; dat had ze volgens de soldaten gestolen. Eén soldaat duwde Inés tegen de grond en verkrachtte haar. De twee anderen keken toe.
Inés en Valentina behoren tot de inheemse Me'phaa-gemeenschap. Veel inheemse vrouwen zijn slachtoffer van seksueel geweld door Mexicaanse militairen. Maar ze doen zelden aangifte, vanwege culturele, economische en sociale obstakels en bedreigingen. Hierdoor worden de daders zelden berecht.

Inés en Valentina hadden wél de moed om een aanklacht in te dienen. Maar de onderzoekers van de militaire rechtbank weerspraken de beschuldigingen en legden de bewijslast bij Inés en Valentina. De twee vrouwen worden sindsdien bedreigd, net als hun families. In augustus 2010 werd de dochter van Inés nog aangesproken door twee mannen. Ze dreigden haar en haar familie te vermoorden als ze het gebied niet zouden verlaten.

Toch blijven Inés en Valentina strijden voor gerechtigheid. U kunt hen ook steunen door de petitie te tekenen op www.amnesty.nl/8maart

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Inés en Valentina deden aangifte van verkrachting en worden sindsdien geïntimideerd

Amnesty International steunt deze vrouwen op 8 maart: Internationale Vrouwendag. Op 8 maart jl. heeft de werkgroep van Amnesty International in Uithoorn t.g.v. Internationale Vrouwendag 400 rozen uitgedeeld aan vrouwen. Dit om hen attent te maken op Internationale Vrouwendag maar ook om aandacht te vragen voor 2 vrouwen in Mexico: … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: