Mw. Braber wint prijs straatnaamgeving: ‘C.J. Braber Pad’
De Gemeentelijke Monumentencommissie en de Gemeente Aalsmeer hebben eind vorig jaar een prijsvraag uitgeschreven en alle inwoners van Aalsmeer opgeroepen een naam te verzinnen voor het pad tussen het Oude Raadhuis en het hotel ‘Het Wapen van Aalsmeer' (van de Dorpsstraat naar de Dorpskerk Aalsmeer). De prijsvraag was een groot succes. In totaal kwamen er 284 suggesties binnen.
Woensdag 23 februari was het zover. Wethouder Gertjan van der Hoeven ging op bezoek bij de 101 jarige mevrouw Braber die de winnende naam: C.J. Braber Pad had ingestuurd. Zij kreeg hiervoor een cadeaubon van 100 euro.
Keurig gekapt zat de vriendelijke mevrouw Braber al op de Wethouder te wachten.
Zij heeft de naam van haar man voorgedragen als naam voor het pad. De heer C.J. Braber was een bekend persoon in Aalsmeer en heeft een groot deel van zijn leven gewerkt als ambtenaar van de burgerlijke stand in Aalsmeer. Ruim 20 jaar werkte de heer Braber al op het gemeentehuis toen de oorlog uitbrak. De heer Braber was toen hoofd van de afdeling bevolking. Die functie gaf hem de unieke mogelijkheid om toegang te hebben tot de persoonsgegevens van alle inwoners van Aalsmeer.
Braber besloot zijn positie te gebruiken om vele Aalsmeerders te voorzien van een vals persoonsbewijs. Op deze manier werden vele mannen behoed voor uitzending naar Duitsland voor de arbeidsdienst. Ook hielp hij vele onderduikers aan een nieuw bewijs. Zijn dochter Annie heeft hem hierbij geholpen. De heer Braber heeft hierbij in een zeer kwetsbare positie gezeten. Pas in 1944 vertrouwde de bezetters hem niet meer en lieten zij de administratie overbrengen naar Haarlem. Ondanks de verdenkingen die er tegen hem bestonden ging de heer Braber gewoon door met zijn ‘illegale' activiteiten. In zijn woning aan de Hadleystraat was hij vaak tot diep in de nacht bezig met het vervalsen van persoonsbewijzen. Ook heeft hij zelf onderdak gegeven aan onderduikers. Wonder boven wonder overleefde Cees Braber de oorlog.
Na de oorlog is de heer Braber als verzetsman gedecoreerd door Prins Bernard. Mevrouw Braber laat trots de foto's van haar man zien waar Prins Bernhard hem het verzetsherdenkingskruis opspeldt. Naast het verzetsherdenkingskruis heeft de heer Braber ook de erepenning der Gemeente Aalsmeer en de eremedaille in goud verbonden aan de Orde van Oranje Nassau ontvangen voor zijn verdiensten tijdens de 2e Wereldoorlog. In 1985 overleed hij op 90 jarige leeftijd.
‘Wij hebben elkaar in 1943 ontmoet in het Oude Raadhuis waar we toen beide werkten. Ik zette 's morgens en 's middag altijd een extra kopje thee voor hem. Toen zijn vrouw Aaltje de Haan overleed zijn wij naar elkaar toegegroeid en heeft hij mij ten huwelijk gevraagd. Ik weet nog goed onze trouwdag. We kwamen de trouwzaal binnen en Cees wilde al automatisch op de plaats van de ambtenaar van de burgerlijke stand gaan staan. Gelukkig realiseerde hij zich dat hij op onze trouwdag niet zelf de ambtenaar van de burgerlijke stand was maar naast mij moest plaatsnemen' zegt mevrouw Braber lachend.
Bij dit bezoek was ook de neef van mevrouw Braber, Martien Maarse, aanwezig. Ook hij had de naam Braberpad ingediend als naam voor het pad naar de kerk. Martien kreeg hiervoor een troostprijs.
Als laatste stelde wethouder Van der Hoeven mevrouw Braber nog een belangrijke vraag: ‘Wilt u officieel het naambord komen onthullen op 8 maart?' Mevrouw Braber komt op haar leeftijd niet veel meer buiten maar ze wil hiervoor graag een uitzondering maken. Zij zal 8 maart het ‘C.J. Braber Pad' officieel onthullen. Het pad waar de heer Braber heel wat voetjes heeft gezet zoals mevrouw Braber zegt.