Geslaagden EHBO examen Uithoorn


Geplaatst op: 21 februari 2011

Op dinsdagavond 15 februari 2011 is in sport- en activiteitencentrum De Scheg het examen afgenomen voor het diploma eerste hulpverlener. Tevens was er een tentamen voor de aantekening verbandleer. Tijdens een spannende avond moesten de cursisten aan een examenteam, bestaande uit een medisch adviseur en een docent eerste hulp met behulp van twee Lotussen laten zien en vertellen wat ze hadden geleerd tijdens de EHBO lessen.

Het examen werd afgelegd door 14 kandidaten,waarvan er 13 slaagden. De geslaagden zijn: Joop Baar, Ingrid Bank, Bob Berkemeier, Esther Buchner, Dory Buchner, Vincent Hougee, Marjo Kandelaar, Thomas van Liempd, Johan van der Nald, Ingrid de Vries, Astrid van der Wals, Thomas van der Wals en Jip Zijlstra. Uithoorn en omstreken hebben er dus weer een paar goede EHBO'ers bij. Normaal gesproken moet men 15 jaar zijn om aan het examen deel te nemen, maar het Oranje Kruis heeft ontheffing gegeven voor een van de deelnemers namelijk Thomas van der Wals. Op het moment van het examen is hij nog net geen 15 jaar.

De EHBO cursus was begonnen in september 2010. Onder leiding van de docenten EHBO Hans Visscher en Michelle Nock werd de cursisten in 16 lessen aangeleerd, hoe ze moesten handelen bij een ongeluk of ziekte van een medemens. Dat varieerde van stabiele zijligging en reanimatie met gebruik van de AED tot het aanleggen van een mitella of brede das bij botbreuken, het koelen van brandwonden, het aanleggen van een wonddrukverband bij ernstige bloedingen. Er moest verteld worden wat shock was en flauwte, wat er bij vergiftigingen gedaan moest worden en bij kneuzingen en verstuikingen. Waar je als EHBO'er allemaal op moest letten: de befaamde 5 punten van de EHBO. Voor de module verbandleer en kleine ongevallen moesten diverse verbanden aangelegd worden en moesten de cursisten weten hoe te handelen bij kleine ongevallen zoals b.v. een bloedneus, een tekenbeet, een uitgeslagen tand. Er werd tijdens de cursus dus flink geoefend op elkaar en op de reanimatiepoppen of met Lotus-slachtoffer Carolien Klijn. Willem van Eck was vele avonden aanwezig om voor het materiaal te zorgen en hand en span diensten te verlenen.

Bij voldoende belangstelling organiseert de K.N.V. EHBO afd. Uithoorn op 19 en 26 april 2011 een opleidingscursus reanimatie inclusief AED training. Deze cursus duurt 2 avonden van 2½ uur. Hebt u interesse hierin, dan kunt u zich nu al opgeven, of via de website www.ehbo-uithoorn.nl of via een e-mail naar de secretaris. Bij een reanimatie is de overlevingskans ongeveer 10-15%. Als er een AED ingezet wordt kan de overlevingskans stijgen tot wel 70%!

Ook nieuw bij de EHBO vereniging is dat wij een cursus EHBO kind willen starten. In 3 avonden van 3 uur (10, 17 en 24 mei a.s.) wordt u opgeleid voor het officiële certificaat EHBO kind van Het Oranje Kruis. Dit certificaat is verplicht voor gastouders.

In september 2011 wordt wederom gestart met een nieuwe cursus voor het diploma eerste hulp inclusief het gebruik van de AED en de module voor de aantekening verbandleer. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de secretaris van de vereniging Ria van Geem, telefoon 0297 - 560160 of via e-mail: ehbouithoorn@kabelfoon.net

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Geslaagden EHBO examen Uithoorn

Op dinsdagavond 15 februari 2011 is in sport- en activiteitencentrum De Scheg het examen afgenomen voor het diploma eerste hulpverlener. Tevens was er een tentamen voor de aantekening verbandleer. Tijdens een spannende avond moesten de cursisten aan een examenteam, bestaande uit een medisch adviseur en een docent eerste hulp met … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: