001 -Family

Veiligheid kost Nederlander 757 euro per jaar (AD)


Geplaatst op: 3 februari 2011

DEN HAAG - De bestrijding en bestraffing van criminaliteit, verloedering en overlast kostte in 2009 per Nederlander 757 euro, zo heeft het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) berekend.

Volgens de cijfers die het bureau vandaag bekendmaakte, is in dat jaar in totaal 12,5 miljard euro aan zogenoemde veiligheidszorg uitgegeven, 4 procent meer dan in 2008.

In 2009 kostte de veiligheidszorg 4 miljard euro meer dan in 2002. Meer dan de helft hiervan komt volgens het CBS door de inzet van meer en duurder personeel; tussen 2002 en 2009 is hieraan 2,5 miljard euro uitgegeven. Van dat geld is ook weer iets meer dan de helft gebruikt voor hogere lonen, de rest voor de inzet van meer personeel. 30 procent van de groei van 4 miljard is uitgegeven aan meer materieel en 8 procent ging op aan de prijsstijging van dat materieel.

Preventie
Bijna de helft van alle uitgaven in 2009 is opgegaan aan preventie - het voorkomen van criminaliteit en overlast - door politie en beveiligingsbedrijven. De rest is uitgegeven aan opsporing, tenuitvoerlegging van straffen en andere activiteiten. De kosten voor veiligheidszorg vormen 2,2 procent van het bruto binnenlands product.

Bij zowel preventie en opsporing als bij de nadere activiteiten drukken de personeelskosten het zwaarst op het budget. Alleen bij de tenuitvoerlegging is dat anders, omdat daaronder het beheer van gebouwen, waaronder gevangenissen, valt. (ANP/BVDL)

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: AD

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Veiligheid kost Nederlander 757 euro per jaar (AD)

DEN HAAG - De bestrijding en bestraffing van criminaliteit, verloedering en overlast kostte in 2009 per Nederlander 757 euro, zo heeft het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) berekend. Volgens de cijfers die het bureau vandaag bekendmaakte, is in dat jaar in totaal 12,5 miljard euro aan zogenoemde veiligheidszorg uitgegeven, 4 … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: