De Baat (2e)

Bouwbedrijf Midreth vraagt surseance aan (nu.nl)


Geplaatst op: 29 januari 2011

UPDATE: Nu.nl 18:00 uur

Bouwconcern Midreth, onder meer verantwoordelijk voor de herbouw van het Stedelijk Museum, heeft vrijdag uitstel van betaling aangevraagd.

"Na een herfinanciering in oktober 2010 blijken er liquiditeitsproblemen die deze stap noodzakelijk maken", aldus het bedrijf in een verklaring. "De directie van Bouwbedrijf Midreth ziet helaas onvoldoende basis om het ontstane liquiditeitstekort op te lossen."

Het aanvragen van uitstel van betaling betekent dat er een grote kans is dat het bedrijf failliet gaat. Een nog aan te wiijzen bewindvoerder gaat kijken of er kans is op een doorstart.

De 120 werknemers bij het Stedelijk Museum hebben de bouwplaats inmiddels verlaten omdat hun werkgever hun rekeningen niet meer zou betalen.


Vakbond
Vakbond FNV Bouw zegt de gang van zaken bij het bouwbedrijf te betreuren. De bond trok in november aan de bel, toen Midreth 50 mensen ontsloeg zonder hierover met de bond te overleggen.

"Het is ontzettend jammer dat er destijds geen openheid van zaken is gegeven, dan hadden wij mee kunnen denken over de toekomst van het bedrijf", stelt een woordvoerster van de vakbond. "Er is wel grof geschetst dat er verliezen waren, maar we kregen bijvoorbeeld geen jaarcijfers."

Of het bedrijf nog toekomst heeft, kan de zegsvrouw nog niet inschatten. "Ik hou mijn hart vast." Volgens haar zitten de werknemers "in grote onzekerheid".


Afgrond
Midreth balanceerde vorig jaar al op de rand van de afgrond. Dankzij een kapitaalinjectie van enkele investeerders, waaronder Rabo Invest en vastgoedondernemer Cor van Zadelhoff, kon het bedrijf verder.

Midreth raakte in de problemen door de inzakkende huizenmarkt, het faillissement van Dirk Scheringa (Midreth bouwde het museum in Opmeer) en een conflict met de gemeente Utrecht over het plaatselijke voetbalstadion. Die gemeente heeft nog een lening van 21 miljoen euro tegoed van Midreth.


Ziggo Dome
Het bedrijf uit Mijdrecht telt 150 werknemers. Volgens de laatste gegevens kende het bedrijf een omzet van zo'n 200 miljoen euro. Het bouwbedrijf is ook betrokken bij de bouw van de concertzaal Ziggo Dome in Amsterdam Zuid-Oost.

Midreth hoopt op "een spoedige voortgang van de lopende werken, waaronder het Stedelijk Museum en Ziggo Dome in Amsterdam".


FC Utrecht
De surseance heeft geen consequenties voor de voetbalclub FC Utrecht. ''We hoeven ons geen zorgen te maken. We werken gewoon onze thuiswedstrijden volgens plan in ons stadion af'', liet directievoorzitter Jan-Willem van Dop weten.

Het stadion van FC Utrecht is sinds juli 2003 eigendom van projectontwikkelaar Memid Investments BV, eveneens uit Mijdrecht, dat onder dezelfde holding valt als Midreth. De club betaalt op jaarbasis aan huur bijna een miljoen euro voor het stadion aan Memid, dat ook nog eens jaarlijks 225.000 euro ontvangt van FC Utrecht voor het gebruik van trainingscomplex Zoudenbalch.

FC Utrecht heeft plannen om het stadion te kopen van Memid. ''We hebben een uitnodiging ontvangen van een makelaar om te komen praten. Daar gaan we op in'', aldus Van Dop.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Parool

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Bouwbedrijf Midreth vraagt surseance aan (nu.nl)

UPDATE: Nu.nl 18:00 uurBouwconcern Midreth, onder meer verantwoordelijk voor de herbouw van het Stedelijk Museum, heeft vrijdag uitstel van betaling aangevraagd. "Na een herfinanciering in oktober 2010 blijken er liquiditeitsproblemen die deze stap noodzakelijk maken", aldus het bedrijf in een verklaring. "De directie van Bouwbedrijf Midreth ziet helaas onvoldoende … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: