Gemeente versoepelt toekenning leerlingenvervoer
De gemeente De Ronde Venen gaat de regels voor speciaal basisonderwijs soepeler hanteren. Dat heeft het college van B en W dinsdag 9 november besloten. Uitgangspunt is dat leerlingen die van speciaal basisonderwijs gebruik maken dat niet in de gemeente is gevestigd, een vergoeding krijgen voor de kosten van gebruik van openbaar vervoer met begeleiding. Als ouders kunnen aantonen dat het begeleiden van hun kinderen in het openbaar vervoer op praktische bezwaren stuit, kunnen de kinderen in aanmerking komen voor taxivervoer.
Kinderen onder de 9 jaar die gebruik maken van speciaal basisonderwijs dat niet in gemeente is gevestigd, krijgen van de gemeente een vergoeding voor openbaar vervoer met begeleiding. Sinds 2003 hanteert de gemeente De Ronde Venen daarvoor de modelverordening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, vastgesteld door de gemeenteraad. Echter in de loop der jaren is de uitvoering van de verordening voortdurend soepel toegepast. Consequentie daarvan is dat meer kinderen gebruik maakten van taxivervoer. Sociaal gezien een zeer wenselijk gebaar, maar tevens zeer kostbaar. Taxivervoer kost de gemeente gemiddeld € 2300,- per jaar per leerling, terwijl openbaar vervoer met begeleiding € 700,- kost.
Die stijgende kosten en de onrechtmatige toepassing van de verordening heeft het college in april 2010 doen besluiten de toekenning strikter te hanteren. Dit heeft tot gevolg gehad dat meer leerlingen zijn aangewezen op het gebruik van het openbaar vervoer met begeleiding. Bij de striktere toepassing sinds april, is een aantal individuele omstandigheden naar voren gekomen, waarbij het toekennen van openbaar vervoer met begeleiding tot problemen leidden.
Dat heeft vervolgens tot aandacht van de media geleid. Ook de gemeenteraad heeft het college nadrukkelijk geattendeerd op de strikte uitvoering en gevraagd met een oplossing te komen.
Dit was voor het college aanleiding om opnieuw naar de uitvoering van de verordening te kijken. Daarbij is tevens gekeken naar de regels die de gemeente Abcoude momenteel hanteert. Vanwege de aankomende herindeling met Abcoude moeten dergelijke regels samengevoegd worden.
Het college van De Ronde Venen heeft nu besloten om tot het einde van het jaar de verordening leerlingenvervoer toe te passen zoals deze op dit moment in Abcoude wordt gehanteerd. Dat betekent dat het uitgangspunt is om een vergoeding voor openbaar vervoer met begeleiding te verstrekken, tenzij er aantoonbare omstandigheden zijn waardoor de begeleiding door ouder of anderen onmogelijk is. Voorbeelden van deze aantoonbare omstandigheden zijn: ouders die een beperking hebben, nog de zorg voor andere jonge kinderen onder de 9 jaar hebben, of als de reistijd van de begeleidende ouder meer dan 4x1 uur bedraagt. Bij dergelijke praktische bezwaren wordt taxivervoer toegekend. Dit besluit geldt in ieder geval tot 3 januari wanneer de gemeenteraad de nieuwe verordening definitief vaststelt voor de nieuwe gemeente.
Wethouder Van Breukelen (Onderwijs) zegt geschrokken te zijn van alle commotie die ontstaan is.
"De huidige financiële situatie dwingt ons te bekijken waar we kunnen besparen. De afgelopen maan-den is gebleken dat de gehanteerde aanpak in sommige situaties de ouders onvoldoende steun biedt. Dat verschilt per aanvraag en dat konden we vooraf niet voorzien. Als gemeente moeten we altijd een afweging tussen meerdere belangen maken. Hoewel ik van mening ben dat ouders zich moeten realiseren dat zij verantwoordelijk zijn voor het naar school begeleiden van hun kinderen, ben ik voor de jonge en kwetsbare kinderen blij dat we tot de huidige aanpak hebben besloten", aldus Jan van Breukelen.