De eerste maatjes voor jong dementerenden staan klaar


Geplaatst op: 13 juli 2010

In de provincie Utrecht lijden zo’n 800 mensen voor hun 65ste levensjaar aan een vorm van dementie. Deze ziekte beïnvloedt werkelijk alle aspecten van hun dagelijks leven en maatschappelijk functioneren. Hun wereld wordt steeds kleiner en steeds opnieuw moet er afscheid worden genomen: van het werk, autorijden, bepaalde vrijetijdsactiviteiten, sociale netwerken etc.

Om enige verlichting te brengen in het leven van deze jong dementerende en zijn (of haar) directe omgeving, heeft Alzheimer Nederland aan Handjehelpen regio Utrecht gevraagd maatjes op te leiden en te begeleiden. Maatjes die aandacht hebben voor wat de ziekte voor een jong dementerende en zijn directe omgeving betekent. En die samen met hem activiteiten onderneemt die hij alleen niet meer kan uitvoeren. Daarbij kun je denken aan wandelen, fietsen, biljarten, winkelen, vissen, museabezoek etc.

De afgelopen weken heeft Handjehelpen de eerste vijf maatjes opgeleid. Aan de hand van gedegen informatie, documentaires en rollenspelen zijn de cursisten voorbereid op de praktijk, waarbij het respect voor de medemens centraal staat. De maatjes hebben een heel verschillende achtergrond maar hebben één ding gemeen: ze willen graag een lichtpuntje zijn voor een jong dementerende. Elk maatje wordt gekoppeld aan een hulpvrager die het best bij hem of haar past. Handjehelpen blijft ze daarbij ondersteunen met supervisie en coaching.

Handjehelpen is een vrijwilligersorganisatie voor informele zorg aan kinderen en volwassenen met een handicap of chronische ziekte. Bent u op zoek naar een maatje of hebt u belangstelling om maatje te worden, mailt of belt  u dan met Angelique Heerdink: aheerdink@hhru.nl of tel. 030 2632957. Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.hhru.nl.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

De eerste maatjes voor jong dementerenden staan klaar

In de provincie Utrecht lijden zo’n 800 mensen voor hun 65ste levensjaar aan een vorm van dementie. Deze ziekte beïnvloedt werkelijk alle aspecten van hun dagelijks leven en maatschappelijk functioneren. Hun wereld wordt steeds kleiner en steeds opnieuw moet er afscheid worden genomen: van het werk, autorijden, bepaalde vrijetijdsactiviteiten, sociale netwerken … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: