001 - Escaperoom aglemeen

Gemeente Aalsmeer werkt aan een gezamenlijke oplossing van het baggerprobleem


Geplaatst op: 23 februari 2010

De gemeente Aalsmeer heeft een voorstel gedaan aan verschillende belanghebbenden om gezamenlijk het baggerprobleem van de Westeinderplassen op te lossen. Het idee is om de kosten over alle partijen te verdelen, waarbij de gemeente een substantieel deel voor haar rekening neemt. Wethouder Ronald Fransen: "Als we tot overeenstemming komen, kunnen we nog dit jaar de baggerwerkzaamheden op de Poel uitbreiden."

Als het gaat om baggeren, vallen niet alle werkzaamheden onder de verantwoordelijkheid van de gemeente, licht wethouder Fransen toe. "De gemeente is verantwoordelijk voor het op diepte houden van sloten en vaarten binnen de bebouwde kom, waarvan de gemeente eigenaar is. Daar vallen de Westeinderplassen niet onder. We hebben in 2005 een Baggerplan vastgesteld met een looptijd van 2006 tot 2009. Een groot deel van de werkzaamheden die hierin staan, hebben we inmiddels uitgevoerd. We lopen daarmee redelijk goed op schema. Zo hebben we de Uiterwegsloot, de Stommeerwegsloot en de sloot langs de Oosteinderweg gebaggerd en hebben we samen met Rijnland en de Provincie Noord-Holland de kopsloten van de Uiterweg en achter de Oosteinderweg afgerond."

Nijpend probleem op de Poel
Het baggeren van de Westeinder Plassen - wat nu wel gebeurt, maar in onvoldoende mate -maakt geen deel uit van het Baggerplan. Het baggeren op de Poel valt namelijk onder de verantwoordelijkheid en is in het belang van meerdere partijen, zegt Fransen. "Naast de gemeente, het hoogheemraadschap van Rijnland en de provincie, zijn dat onder andere de jachthavens, kwekers, recreanten en beroepsvissers." Het baggeren van de plassen is volgens Fransen hard nodig. "De Westeinderplassen zijn de afgelopen jaren verder dichtgeslibd. Er komt meer bagger bij, bijvoorbeeld doordat er meer bomen groeien op de eilanden dan vroeger. De bladeren van de bomen zorgen voor extra bagger. Tegelijkertijd is er minder vraag naar bagger. Vroeger gebruikten veel seringenkwekers bagger voor hun akkers, maar er zijn tegenwoordig niet zoveel seringenakkers meer. Het evenwicht dat er jarenlang was, is dus verstoord. En het probleem wordt nu echt nijpend."

Baggerplatform
Om het baggerprobleem op de Westeinderplassen op te lossen, heeft de gemeente in 2009 een baggerplatform opgericht, waaraan alle belanghebbenden deelnemen. Fransen: "Het gaat daarbij kort gezegd om twee dingen: hoeveel bagger moet eruit en wie gaat dat betalen. We hebben inmiddels ingeschat dat we structureel 25.000 kuub (m³) per jaar te weinig hebben gebaggerd. Een kuub bagger verwerken kost ongeveer 10 tot 15 euro, dus het gaat om een substantieel én jaarlijks terugkerend bedrag." De wethouder vindt dat alle partijen een deel van de kosten voor hun rekening moeten nemen. "Maar de gemeente zal een fundamenteel steentje bijdragen."

De gemeente heeft eind januari een voorstel neergelegd bij alle belanghebbenden voor de verdeling van de kosten, waarover binnenkort verder wordt gepraat. De wethouder hoopt dat alle partijen zich in het voorstel kunnen vinden. "Niemand kan dit probleem alleen klaren, we hebben elkaar nodig. Als we binnenkort tot overeenstemming komen, kunnen we nog dit jaar beginnen met de extra baggerwerkzaamheden."

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gemeente Aalsmeer werkt aan een gezamenlijke oplossing van het baggerprobleem

De gemeente Aalsmeer heeft een voorstel gedaan aan verschillende belanghebbenden om gezamenlijk het baggerprobleem van de Westeinderplassen op te lossen. Het idee is om de kosten over alle partijen te verdelen, waarbij de gemeente een substantieel deel voor haar rekening neemt. Wethouder Ronald Fransen: "Als we tot overeenstemming komen, kunnen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: