Minimaal een zeven voor duurzaamheid
Bij prestatiegericht duurzaam bouwen gaat het erom dat de schade aan het milieu, als gevolg van nieuwbouw, tot een bepaald minimum wordt beperkt. Daarom heeft de gemeente eind 2007 al besloten om het GPR Gebouw te gaan gebruiken. Dat is een methode waarmee de prestaties van de verschillende thema’s van een nieuwbouwproject berekend kunnen worden. En er dus afspraken met bouwpartijen gemaakt kunnen worden over de minimale norm en prestatie die geleverd moeten worden.
Gemeente De Ronde Venen heeft nu de minimale prestatie benoemd. Voor woningbouw streeft de gemeente naar minimaal een 7 per thema en een totaalscore van minimaal 46 punten. Voor nieuwbouw van kantoren en scholen is voor een vergelijkbare score per thema gekozen. Met deze werkwijze wil de gemeente meer aandacht voor milieu, klimaat, duurzaamheid en een prettiger leefomgeving krijgen.
Hoe de bouwer de score bereikt, is in principe vrij. Maar als bijvoorbeeld in het dak wat minder milieuvriendelijke materialen verwerkt zijn, moet er ergens anders in het gebouw wat extra gedaan worden. Daarnaast moet de bouwer ook letten op de thema’s gezondheid en wooncomfort. Dit zorgt er als het goed is voor dat gebouwen, woningen, kantoren en scholen lang blijven staan.
Deze prestatiegerichte werkwijze, Duurzaam Bouwen met GPR Gebouw, is in samenwerking met de gemeenten in de regio en de Milieudienst NoordWest Utrecht ontwikkeld. De samenwerkende partijen streven gezamenlijk naar aandacht voor kwaliteit en duurzaamheid en een eenduidige werkwijze.