Brandweer komt ook voor reanimatie
Het afgelopen jaar rukte Brandweer Amsterdam-Amstelland 365 keer uit om te reanimeren bij een hartstilstand. Dit is gemiddeld eens per dag. Afgelopen zondagavond nog haalde het duikteam een man uit het water aan de korte Prinsengracht. Het slachtoffer bleek geen hartslag meer te hebben. De brandweerlieden begonnen direct met hartmassage en beademing. Dankzij dit snelle optreden kon de man even later mét hartslag worden overgedragen aan het ambulancepersoneel.
Bij veel inwoners van de regio Amsterdam-Amstelland is deze vorm van hulpverlening door de brandweer niet bekend. Hierdoor komt het voor dat de brandweer pas met reanimeren kan beginnen nadat is uitgelegd waarom zij ter plaatse is en niet de ambulancedienst. De belangrijkste minuten verstrijken…
Wanneer bij 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, gaat de melding zowel naar de ambulancedienst als de brandweer. Omdat de ambulancedienst in de regio Amsterdam-Amstelland over slechts drie uitvalsbases beschikt en de brandweer over twintig, is de brandweer vaak eerder ter plaatse. Juist de eerste minuten zijn cruciaal en doorslaggevend bij een reanimatie. De ambulancedienst neemt het over zodra zij ter plaatse is.
Deze week hangen er weer posters in bushokjes in de regio kunnen bewoners bij de kazernes van Brandweer-Amsterdam-Amstelland terecht voor meer informatie.
De brandweer bestaat uit all-round hulpverleners. Behalve voor het blussen van branden, voorlichten over brandveiligheid en hulp verlenen bij verkeersongelukken, komt de brandweer ook bij hartstilstand.