Weerbaar op en naar school


Geplaatst op: 4 maart 2008
Kinderen van groep 8 hebben hun Cito uitslagen ontvangen en de advies gesprekken zijn achter de rug. De schoolkeuzes voor het voortgezet onderwijs zijn gemaakt en veel kinderen hebben zich zelfs al ingeschreven. Stichting De Baat en Pura Vida Praktijk voor levensgeluk zetten zich in voor meer plezier op en weerbaar naar school! Daarom organiseren zij alweer vijf jaar met veel succes de cursus Sociale Weerbaarheid – Omgaan met Pesten.

De overgang naar het voortgezet onderwijs is voor de meeste kinderen een grote stap. Voor kinderen die op de basisschool problemen hebben gehad met andere kinderen, pesten, verlegen of te weinig weerbaar waren, is deze overgang vaak extra spannend. De hoop is groot dat het op de nieuwe school beter zal gaan, maar in de praktijk blijkt het soms al snel weer tegen te vallen. Vaak ondervinden deze kinderen ook op de nieuwe school opnieuw de problemen die ze op de basisschool ook al hadden. Ook uit onderzoek blijkt dat gepest worden op de basisschool een voorspelling is voor omgangsproblemen in het voortgezet onderwijs.

Juist voorafgaand aan de overgang naar het voortgezet onderwijs kinderen trainen in de omgang met anderen blijkt een heel geschikt moment. Kinderen bereiden zich voor op de nieuwe schoolsituatie en kunnen in hun vertrouwde omgeving alvast oefenen met ander en weerbaar gedrag. Als je met meer plezier, zelfvertrouwen en weerbaar naar het voortgezet onderwijs wilt gaan, kan de cursus daarbij ondersteunen.

De cursus “Sociale Weerbaarheid – Omgaan met Pesten” is bedoeld voor tieners vanaf 9 tot en met 12 jaar en jongeren vanaf 13 tot en met 17 jaar die te maken hebben met het pestprobleem, niet sociaal weerbaar zijn en/of niet sociaal vaardig zijn. Ook kinderen met faalangst hebben veel baat bij de cursus.

De deelnemers leren opkomen voor zichzelf door middel van direct toepasbare handvatten. Zij werken aan hen zelfvertrouwen, sterke lichaamstaal en het eigen maken van leerpunten die betrekking hebben op allerlei vaardigheden binnen het omgaan met elkaar. De deelnemers leren ook omgaan met onaangename situaties: non-verbaal, verbaal en digitaal pesten, buitensluiten, negeren, chanteren, roddelen.

De methodiek die gebruikt wordt bestaat uit: kringgesprek, drama, rollenspelen en simulatiespelen, spelvormen, werken met leerpunten, huiswerkopdrachten, niet de omgeving veranderen wel jezelf = sterker worden.

Deelnemers worden weerbaarder, ze veranderen hun houding, bouwen hen zelfvertrouwen en eigenwaarde opnieuw op, andere klachten nemen af en ze worden niet meer gepest of veel minder. Het is voor Mirelle Valentijn, trainer van deze cursus, een uitdaging om kinderen hun innerlijke kracht te laten ontdekken en inzetten!

De cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten van 1,5 uur. Bij de cursus horen ook een intakegesprek en twee ouderbijeenkomsten. De volgende cursus begint begin april 2008 op dinsdag in de namiddag van 16.15 tot 17.45 en op dinsdagavond van 19.00 tot 20.30 in het jongerencentrum Allround in Mijdrecht. De eigen bijdrage voor de cursus bedraagt 130 euro.

Voor meer informatie over de cursus ‘sociale weerbaarheid - omgaan met pesten’ of voor aanmelden kunt u contact opnemen met:
- Mirelle Valentijn, trainer van de cursus 0297 – 27 46 05 (praktijkvoorlevensgeluk@kpnplanet.nl)
- Wendy de Waal, tienerwerker van Stichting de Baat 0297-230 280 (w.dewaal@stichtingdebaat.nl)

Ook vind je informatie over pesten en de cursus op: www.omgaanmetpesten.nl www.jcallround.nl www.praktijkvoorlevensgeluk.nl www.stichtingdebaat.nl

Mirelle Valentijn verzorgt voor Stichting De Baat ook de yoga lessen voor kinderen en tieners tijdens het gehele seizoen op woensdagmiddag en donderdagavond in Wilnis en in oktober 2008 staat de faalangst reductie training: faalangst de baas gepland op de maandag in Mijdrecht.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Weerbaar op en naar school

Kinderen van groep 8 hebben hun Cito uitslagen ontvangen en de advies gesprekken zijn achter de rug. De schoolkeuzes voor het voortgezet onderwijs zijn gemaakt en veel kinderen hebben zich zelfs al ingeschreven. Stichting De Baat en Pura Vida Praktijk voor levensgeluk zetten zich in voor meer plezier op en … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: