De Baat (2e)

Gemeente De Ronde Venen kiest voor duurzaam bouwen


Geplaatst op: 27 november 2007
Het college van burgemeester en wethouders heeft een methode aangeschaft, waardoor bouwpartijen op een flexibele manier kunnen voldoen aan de normen voor milieuvriendelijke bouw.

Bij duurzaam bouwen gaat het erom het milieu zo min mogelijk te belasten bij nieuwbouw. Aan de hand van het zogeheten GPR Gebouw (GPR staat voor: gemeentelijke praktijkrichtlijn) heeft de gemeente een instrument in handen om prestatieafspraken met bouwpartijen te maken over duurzaam bouwen. De gemeente en de bouwpartijen maken vooraf afspraken over de minimale norm en de prestaties die geleverd moet worden op verschillende onderdelen van een nieuwbouwproject. Deze onderdelen zijn: energie, materialen, water, afval, gezondheid en wooncomfort.

Het huidige beleid duurzaam bouwen van de gemeente kent bepaalde vaste maatregelen en voorschriften. Door middel van de prestatieafspraken is de bouwpartij flexibeler, omdat het nieuwbouwproject in totaliteit beoordeeld wordt op milieuvriendelijkheid. Hoe de bouwer invulling geeft aan de onderdelen en zo milieubewust mogelijk bouwt, is in principe vrij. Maar als bijvoorbeeld in het dak wat minder milieuvriendelijke materialen verwerkt zijn, moet er ergens anders in het gebouw wel wat extra gedaan worden.

Aan de hand van de GPR Gebouw-methode volgt per onderdeel een rapportcijfer. De scores geven aan hoe milieuvriendelijk het nieuwbouwproject is. Door deze methode wordt, met name voor de consument, inzichtelijker wat de bijzondere kwaliteiten van het nieuwbouwproject zijn.

De gemeente De Ronde Venen laat bouwpartijen de komende jaren de keuze; of ze bouwen volgens het bestaande duurzaam bouwen beleid van de gemeente of ze maken prestatieafspraken over duur-zaamheid. Het GPR Gebouw is minder dwingend voor bouwpartijen, maar daagt juist meer uit om samen goed te scoren op alle onderdelen van het programma. Een bijkomend voordeel van het GPR Gebouw is dat de score ook op een begrijpelijke manier aan de buitenwereld kenbaar gemaakt kan worden.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gemeente De Ronde Venen kiest voor duurzaam bouwen

Het college van burgemeester en wethouders heeft een methode aangeschaft, waardoor bouwpartijen op een flexibele manier kunnen voldoen aan de normen voor milieuvriendelijke bouw. Bij duurzaam bouwen gaat het erom het milieu zo min mogelijk te belasten bij nieuwbouw. Aan de hand van het zogeheten GPR Gebouw (GPR staat voor: … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: