001 - Escaperoom aglemeen

H3L en Zigt exposeren in Galerie Fort a/d Drecht


Geplaatst op: 27 augustus 2007
UITHOORN – In Galerie Fort aan de Drecht is vanaf zondag 2 september t/m 21 oktober een tentoonstelling te zien van het schilderscollectief H3L, van het sieradencollectief Zigt, alsmede keramiek van Sabine Louis. De expositie wordt op zondag geopend door André Rooijmans, een Haarlemse tekstschrijver, componist en videokunstenaar. Het blokfluitensemble Ricercare Haarlem zal de muzikale omlijsting verzorgen.

Achter de chemische formule H3L gaat een viertal bekende kunstenaars schuil. Zij kennen elkaar van de lerarenopleiding in Heemstede waar docent Hans Schepers de trait d'union vormde. Na voltooiing van hun opleiding bleven zij nog enige jaren onder zijn kunstzinnige hoede maar gingen vervolgens hun eigen we, die vnl door olieverfgebied voerde. Sinds 1981 hebben zij individueel en in wisselende combinaties geëxposeerd. Geïnspireerd door reisimpressies, modellen, foto's, landschappen is hun werk deels figuratief, deels non-figuratief. Fraai koloriet is een van de kenmerken van hun oeuvre. Zij werken meest met olieverf in combinatie met krijt en pastel. Hun 'gereedschap' loopt uiteen van kwast, penseel, palet- en plamuurmes, doek, schuurvoet, enz..

De deelnemende kunstenaars zijn:
Hanneke van den Bosch (1954) bekwaamde zich in diverse technieken, o.a. het werken met houtskool, het maken van linosneden en gouaches. Via stillevens en intensieve modelstudies verkende zij het schildersvak en ontwikkelde zij een eigen stijl. Na een studieproject op de Ruïne van Brederode te Santpoort, kwamen thema’s als landschap en architectuur naar voren, die zij in olieverf weergaf.
Met betrekking tot de door haar gebruikte techniek valt op te merken dat zij 'schildert zonder kwasten'. Paletmessen, krijt en verfrollers in velerlei breedtes en ‘oude lappen’ vormen het gereedschap waarmee de werken tot stand komen. Felle kleuren wisselt zij af met subtiele pasteltinten, terwijl de donkere vlakken als bindmiddel in het werk fungeren. Op deze tentoonstelling toont zij vooral werken die gebaseerd zijn op haar reizen door Groot-Brittannië en Ierland.

Hans Peeters (1948) heeft zijn atelier in Haarlem en hij laat zich inspireren door het spel tussen licht en donker. Lichtval door open deuren of Gotische vensters, van onder Romaanse bogen of in koele kloostergangen, vormt hét thema van zijn werk. Daarnaast zien we verweven composities van naaktmodellen en architectuur. De stille kracht van de oude architectuur in binnen- en buitenland, vormt samen met krachtige naaktmodellen voor hem een blijvende bron van inspiratie.
Van zijn huidige werk vallen vooral de werken op die hij omschrijft als 'keyhole productions', alsof je als het ware door een sleutelgat de voorstelling bekijkt.

Hans van der Prijt (1946) woont in Noord-Brabant waar hij werkzaam is als docent Nederlands en ckv, vertaler en publicist. Zijn olieverfschilderijen begint hij met realistische modelstudies die in elkaar overlopen en elkaar vervormen tot nieuwe, non-figuratieve vormen ontstaan. Laag na laag wordt de verf aangebracht, spatel, schuurvoet, schuursponsje en doek zijn onmisbare instrumenten. Het koloriet is ingehouden en mild. Momenteel experimenteert hij met fotokopieën, krijt, gesso en olieverf.

Lida van Wickeren-Peeters (1952) Van het viertal H3L schilders is Lida van Wickeren-Peeters ongetwijfeld de meest bereisde. Haar inspiratiebron is de opvallende architectuur in Willemstad, Curaçao. De diverse kleurrijke ‘waterpoeltjes’ die zij tegenkomt op haar andere reizen hebben haar geboeid en de ‘schimmen‘ zijn meegekomen vanuit de Antillen. De kleuren en vormen worden beïnvloed door een blik in het stilstaande water. In deze spiegelende omgeving duiken ook andere beelden op.

Sabine Louis (1943) maakt keramiek. Haar opleidingsachtergrond is de creatieve therapie. Zij deed de kunstacademie in Zürich, gevolgd door een studie ergotherapie in München. In haar werk als 'kunsttherapeut' ervoer zij de positieve invloed van het werken met het materiaal klei op cliënten. Het werken met klei is ook voor haar zelf een onweerstaanbare bron van energie. Het is steeds weer een uitnodiging om nieuwe en spannende driedimensionale vromen te ontdekken. Zij werkt meestal in series met verschillende variaties in vorm.

De tentoongestelde sieraden zijn van Neeltje Huddleston Slater (1977), Myriam Oude Vrielink (1969) en Kim van IJzendoorn (1979). Alle drie hebben zij de opleiding tot goud- en zilversmid aan de vakschool Schoonhoven gevolgd. Daarnaast 'deden' zij elk een Kunstacademie, resp. in Utrecht, Maastricht, Rotterdam. Zij hebben zich als zelfstandige sieradenontwerpers verenigd in het collectief Zigt Sieraden. Het werk dat zij maken is vrolijk, vrouwelijk en heeft een klassieke soms bijna antieke uitstraling. Het zijn draagbare sieraden gemaakt van goud en zilver met klassieke elementen zoals parels, diamant en bloedkoraal.

De expositie in Galerie Fort a/d Drecht (Grevelingen 50) is op donderdag en vrijdag te zien van 14-17 uur en op zaterdag en zondag van 12-17 uur.
Meer informatie op www.galeriefortaandedrecht.nl

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

H3L en Zigt exposeren in Galerie Fort a/d Drecht

UITHOORN – In Galerie Fort aan de Drecht is vanaf zondag 2 september t/m 21 oktober een tentoonstelling te zien van het schilderscollectief H3L, van het sieradencollectief Zigt, alsmede keramiek van Sabine Louis. De expositie wordt op zondag geopend door André Rooijmans, een Haarlemse tekstschrijver, componist en videokunstenaar. Het blokfluitensemble … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: