Hangplek past niet in het vrije uitzicht van een droombuurt
MIJDRECHT - Ze voelen zich bekocht. Verkeerd geïnformeerd door de gemeente De Ronde Venen en makelaars. Tientallen toekomstige bewoners van vier woontorens in aanbouw moeten de hangplek voor jongeren in hun buurt niet. Ze zijn een handtekeningenactie begonnen.
Meer dan 200.000 euro betaalden bewoners voor hun appartement in de nieuwbouwwijk Wickelhof aan de rand van Mijdrecht. De kopers van vrije kavels legden enkele tienduizenden euro’s meer neer. Maar het is dan ook een droomplek met vrij uitzicht over de weilanden. Dachten ze. Totdat de gemeente ze onlangs confronteerde met de plannen voor een ontmoetingsplaats voor jongeren (JOP) ‘in hun achtertuin’.
De verbazing en verontwaardiging bij de bewoners is groot. In de bouwtekeningen werd gesproken over een speelplaats voor de oudere jeugd. Een tafeltennistafel, dachten de bewoners. Maar een JOP is wel het laatste wat ze willen, blijkt uit het bezwaarschrift dat de bewoners onlangs indienden. ’De plaatsing van de JOP doet afbreuk aan deze luxe woningen!’ en ’onze bewoners hebben geen opgroeiende kinderen die eventueel gebruik zouden willen maken van zo’n JOP’. Ze zitten niet te wachten op jongeren die lawaai maken met hun scooters en radio’s, vernielingen aanrichten en graffitti spuiten, zo staat in de brief.
,,Natuurlijk willen we niemand in een hokje plaatsen,’’ nuanceert voorzitter Margriet Veenstra van de Verenigingen van Eigenaren van de Korenbloem. Maar een JOP leidt tot overlast. Daarvan is ze overtuigd. ,,De praktijk bewijst het. Als er zo’n voorziening is, stuurt de politie de probleemjongeren ernaartoe.’’
De woningen worden op dit moment gebouwd. Vanaf komende zomer trekken de bewoners erin.
Veenstra vindt het protest niet voorbarig. ,,Als de JOP er eenmaal staat, krijg je het niet meer zo makkelijk weg. Zo werkt dat in de politiek. Dat hebben we ook gezien met het kwartje van Kok (verhoging van de accijns op benzine, red.). Het zou een tijdelijke maatregel zijn, maar het duurt al jaren.’’
Het bezwaar betekent niet dat de bewoners tegen voorzieningen voor jongeren zijn. Het geld kan de gemeente in hun ogen beter besteden door bijvoorbeeld het verenigingsleven te stimuleren of ontmoetingscentra zoals Allround meer te ondersteunen.
Geen JOP dus wat de bewoners betreft. Wat dan wel? Ooit is er gesproken over een kunstwerk op die plaats. Dat doet wat de bewoners betreft meer recht aan de allure van hun buurt.