Veilig omgaan met barbecue en vuurkorf
Brandweer Veiligheidsregio Utrecht werkt op allerlei manieren aan uw veiligheid en staat 24 uur per dag voor u klaar. Maar u kunt zelf ook veel voor uw veiligheid doen. Heeft u vragen? Stel ze gerust. Wij geven u graag informatie en advies.
Veilig omgaan met barbecue en vuurkorf
De zomer komt er aan! We kunnen weer vaker buiten eten. Lekker lang barbecueën en 's avonds tot laat op het terras blijven zitten met de vuurkorf aan. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje.
Tips voor veilig barbecueën en open vuur:
- plaats de barbecue op een vlakke ondergrond en zorg dat spelende kinderen of huisdieren hem niet omver kunnen lopen
- pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van de barbecue
- gebruik alleen houtskool of briketten als brandstof
- gebruik aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof. Gebruik in ieder geval geen benzine, petroleum of spiritus;gooi geen vloeibare brandstof uit bijvoorbeeld een fles op een brandend vuur. De vlam kan in de fles slaan
- let op vliegvuur. Dit vormt een gevaar voor rieten kappen en de droge natuur
- hou een brandblusser, blusdeken, emmer water of zand bij de hand
- hou het vuur altijd in de gaten en laat het pas achter als het niet meer brandt en smeult.
U mag niet zomaar overal en altijd barbecueën, een kampvuur aanleggen of een vuurkorf gebruiken. Tijdens periodes van grote droogte is dit zelfs verboden in de buurt van natuurgebieden. Probeer zo veel mogelijk rook- en stankoverlast te beperken, door schoon hout in uw vuurkorf of terrashaard te stoken. Dat is beter voor het milieu en de relatie met uw buren.
Er is een folder over het onderwerp beschikbaar getiteld ‘Veilig omgaan met flessengas, barbecue en vuurkorf’. Deze kunt u downloaden via www.brandweer.nl. Via www.vru.nl vindt u de droogte-index. Deze index geeft aan hoeveel gevaar er is in natuurgebieden.
Met vragen kunt u ons bereiken via info@vru.nl.
Heeft u werkende rookmelders in huis? Rookmelders redden levens.