De Baat (7e)
Gemeente Aalsmeer start proef met sociale teams

Gemeente Aalsmeer start proef met sociale teams


Geplaatst op: 19 november 2013

Deze week start de gemeente met een ‘sociaal team’ in Aalsmeer dorp. Hieronder vallen Aalsmeer centrum, de Uiterweg, Hornmeer en Stommeer. Een sociaal team helpt bewoners die er zelf (tijdelijk) niet uitkomen. Met de proef onderzoekt de gemeente wat de beste werkwijze is om bewoners goede zorg te bieden.

Wethouder Ad Verburg, Zorg en Welzijn: ‘In een sociaal team worden de zwaardere gevallen van zorg besproken. Dit zijn vaak gevallen waar meerdere zorgaanbieders en/of andere partijen bij betrokken zijn. Bijvoorbeeld een gezin waar armoede is, schooluitval en welzijnsproblemen. We verwachten dat we door beter samen te werken met de verschillende zorgpartijen effectievere en efficiëntere zorg kunnen bieden. Een ander voordeel is dat de bewoner in principe één aanspreekpunt krijgt.’

Er gaat veel veranderen in de zorg. Vanaf 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de zorg voor ouderen, chronisch zieken, gehandicapten, jeugdigen en mensen die moeilijk werk vinden. Om die zorg laagdrempelig en dichtbij bewoners te organiseren gaat de gemeente sociale teams inzetten. Daarbij maakt zij gebruik van de ervaring en kennis van gemeenten die al met sociale teams werken. In een sociaal team werken de gemeente en diverse zorg- en welzijnspartijen samen. Er zitten onder meer een wijkverpleegkundige, een maatschappelijk werker en iemand van een huisartsenpraktijk in. Doel is bewoners passende zorg te bieden en die zorg beter op elkaar af te stemmen.

Wethouder Jeugdzorg, Rik Rolleman:’ Sociale teams helpen bewoners die er zelf (tijdelijk) niet uitkomen. Vaak is er dan meer aan de hand. Bij een sociaal team krijgen bewoners slechts met één hulpverlener te maken. Samen maken zij één plan waarin alle hulpvragen aan de orde komen. Het sociaal team lost het niet voor maar met bewoners op en kijkt ook wat mensen zelf en met behulp van hun omgeving kunnen. Hierdoor kunnen we effectiever en eerder inzetten op de zorg die mensen echt nodig hebben.’

Doorverwijzen
Bewoners uit het deel Aalsmeer, waar de proef zal worden gehouden, kunnen via de huisarts of andere hulpverlener naar het sociaal team worden verwezen. Ze kunnen ook zelf contact opnemen met het sociaal team via email of telefoon. Sociale teams zijn er voor hulpvragen over: wonen, welzijn, zorg, inkomen, schulden, gezinsproblemen, psychische problemen, verslaving, mobiliteit en mantelzorg.

De proef duurt zes maanden. Als deze werkwijze goed werkt, gaat de gemeente in heel Aalsmeer met sociale teams werken. Wilt u meer weten over de sociale teams en wat een sociaal team voor u kan betekenen, kijk op: www.aalsmeer.nl/sociaalteam.

Wilt u op de hoogte blijven van de veranderingen in de zorg? De gemeente geeft maandelijks de Nieuwsbrief Zorg voor elkaar uit. Wilt u die ook ontvangen? Stuur een email naar: aalsmeerzorgvoorelkaar@amstelveen.nl .


Bijlage
als-sociale-team-flyer

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gemeente Aalsmeer start proef met sociale teams

Deze week start de gemeente met een ‘sociaal team’ in Aalsmeer dorp. Hieronder vallen Aalsmeer centrum, de Uiterweg, Hornmeer en Stommeer. Een sociaal team helpt bewoners die er zelf (tijdelijk) niet uitkomen. Met de proef onderzoekt de gemeente wat de beste werkwijze is om bewoners goede zorg te bieden. Wethouder … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: