In bijna elke kern van De Ronde Venen is een bewonersorganisatie die opkomt voor de belangen van de wijk of kern. Het aantal bewonersinitiatieven neemt toe en de samenwerking tussen inwoners, gemeente en partnerorganisaties is sterk verbeterd. Dat zijn belangrijke constateringen in de tussenevaluatie over kernenbeleid 'vertrouwen in kennis, kracht en kunde van de samenleving', die in januari is gepresenteerd.
In april 2012 heeft de gemeente de nota ´Kernenbeleid´ vastgesteld om de invloed van inwoners op hun eigen leefomgeving te vergroten. Doel is om inwoners eerder te betrokken bij de ontwikkeling van gemeentelijk beleid en projecten. En om de mogelijkheden voor inwonerparticipatie te vergroten. Uit een tussenevaluatie van alle samenwerkende partijen blijkt, dat op beide terreinen vooruitgang is geboekt. Een goed voorbeeld is de manier waarop dorpsvisies voor Abcoude, Baambrugge en Vinkeveen tot stand komen. En ook met groenadoptie zijn goede resultaten bereikt met inwoners.
Wethouder Kees Schouten: ‘Ik ben trots op de inwoners van onze gemeente, die gedurende het laatste anderhalf jaar hun betrokkenheid hebben laten zien bij hun eigen buurt, wijk en kern, niet alleen door mee te praten, maar ook door de handen uit de mouwen te steken. Dat blijkt uit de gerealiseerde successen. Ik denk daarbij niet alleen aan grotere projecten zoals de dorpsvisies maar ook aan heel veel kleine en grotere initiatieven vanuit bewoners zoals het opknappen van speelplekken, collectieve aankoop van zonnepanelen, schoonmaak van de Vinkeveense Plassen en de aanpak van verkeerssituaties. Maar ook buurtbijeenkomsten in Abcoude, waar bewoners afgesproken hebben met elkaar te werken aan een leuke buurt. En een blik vooruit te werpen op de wijze waarop wij kernenbeleid nog sterker kunnen maken.’
Voor 2014 is een aantal aandachtspunten benoemd. Naast versterking van interactieve communicatie en stimuleren van inwonerinitiatieven, gaan of zijn verschillende dorps- en wijkcomités aan de slag met het maken van dorps- en wijkplannen. Verder wordt per wijk of dorp een leefbaarheidsbarometer ontwikkeld om samen met inwoners te bepalen hoe het gesteld is met de leefbaarheid in een wijk op basis van statistische gegevens én persoonlijke beleving. Gekeken wordt naar sociale samenhang, wonen, veiligheid en voorzieningen. De barometer helpt om knelpunten te benoemen en deze vervolgens actief gezamenlijk aan te pakken. Deze barometer zal met enige regelmaat bijgewerkt worden om trends en ontwikkelingen te kunnen bepalen.
De volledige tussenevaluatie kan gedownload worden op www.derondevenen.nl onder leven en werken, mijn invloed in de buurt.