Gemeente De Ronde Venen bereidt zich voor op de taken die overgeheveld worden van het Rijk naar gemeenten. Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor ondersteuning aan mensen die het alleen niet redden op het gebied van werk & inkomen, zorg & welzijn en jeugdzorg. Om een goed beeld te krijgen van de praktijk, is wethouder Erika Spil regelmatig in gesprek met cliënten. Maandagmiddag 17 maart was wethouder Erika Spil te gast bij de heer en mevrouw Van Rijn. Zij spraken met elkaar over thuisbegeleiding, de dagelijkse situaties en de toekomstige veranderingen.
In een zeer openhartig gesprek, vertelde mevrouw Van Rijn over haar handicap en de gevolgen daarvan voor haar partner en de dagelijkse praktijk. Door een gecombineerde aandoening binnen het autistisch spectrum heeft mevrouw Van Rijn moeite met ordenen en organiseren en met het leggen en onderhouden van sociale contacten. Dagelijkse taken als bijvoorbeeld het huishouden doen en koken zijn voor haar niet vanzelfsprekend. De afgelopen jaren is mevrouw Van Rijn thuis begeleid door Kwintes, een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen die hulp nodig hebben als gevolg van psychiatrische problematiek. Na een paar jaar begeleiding heeft mevrouw Van Rijn veel houvast en gaat het goed met haar. Ze hoort veel over de veranderingen en maakt zich zorgen over de toekomst.
Wethouder Erika Spil: “Ik wil weten om wie het gaat, wie de mensen achter de taken en regels zijn en wat hun behoeften zijn, welke knelpunten mensen ervaren en hoe wij als gemeente het straks anders en beter kunnen organiseren. Regelmatig voer ik gesprekken met inwoners. Soms word ik op straat aangesproken en soms kom ik via organisaties in contact met inwoners. De persoonlijke zorgen en problemen kan ik niet direct oplossen, maar de verhalen heb ik nodig om te kunnen sturen.”
Om inwoners zoals mevrouw Van Rijn in de toekomst de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben, moet naar slimme en andersoortige oplossingen gezocht worden. De taken die naar gemeenten overgeheveld worden, zijn omvangrijk en complex en gaan gepaard met bezuinigingen. Het is daarom van belang dat verschillende organisaties die actief zijn op een terrein zoals maatschappelijke ondersteuning elkaar ook weten te vinden, reorganiseren en samen met de gemeente tot een efficiënt aanbod van ondersteuning komen. Zowel mevrouw Van Rijn als de aanwezige professionals van Kwintes, herkennen de noodzaak tot bezuinigingen, maar benadrukken dat dit niet ten koste moet gaan van de kwaliteit van ondersteuning.