Zonnepanelen OBS Willespoort Wilnis komen feestelijk in gebruik

Zonnepanelen OBS Willespoort Wilnis komen feestelijk in gebruik


Geplaatst op: 22 mei 2014

Op donderdag 5 juni om 14.30 uur is het zover: dan worden de 55 gloednieuwe zonnepanelen op het dak van openbare basisschool Willespoort in Wilnis officieel onthuld! Dit wordt mogelijk gemaakt door de CO2 Bank Utrecht, waar bedrijven hun uitstoot van het broeikasgas CO2 compenseren door te investeren in schone energie en energiebesparing – binnen de provincie Utrecht.

De zonnepanelen op OBS Willespoort worden mogelijk gemaakt door wegenbouwer Mourik Groot-Ammers BV. Bij hun werk aan de provinciale weg N237 kwam CO2 vrij; bijvoorbeeld uit de asfaltwalsen en de vrachtwagens die materiaal aan- en afvoerden. Door die CO2 warmt het klimaat op, en dat wilde Mourik helpen voorkómen. Via de CO2 Bank Utrecht vond de wegenbouwer de oplossing: zonnepanelen mogelijk maken op tien basisscholen in de provincie Utrecht.

‘Door bomen te planten in Brazilië kun je ook je uitstoot compenseren, maar wij wilden iets doen in de buurt van ons project,’ zegt Jan Kees van Vliet (Mourik). ‘De CO2 Bank Utrecht hielp ons hiermee. En zonnepanelen op scholen zijn nog leerzaam voor de leerlingen ook!’

Tesla Model S op school-zonnestroom!

Daar is Jos van der Jagt, directeur van OBS Willespoort, het helemaal mee eens. ‘Kinderen kunnen niet vroeg genoeg leren dat zonne-energie gratis energie is en niet vervuilt. Daarom vind ik het informatiebord in de school ook zo fantastisch. Dat geeft real-time aan hoeveel we opwekken en hoeveel lampen daarvan kunnen branden. Of hoeveel kilometer een elektrische auto daarop kan rijden!’

Dat laatste wordt 5 juni prachtig duidelijk gemaakt door een elektrische auto op te laden aan de gloednieuwe oplaadpaal die voor de deur van de school verschijnt. En dat is niet zomaar een auto, maar de Tesla Model S van ondernemer Robin Berg. Hij is de directeur van het Utrechtse bedrijf LomboXnet, dat de zonnepanelen plaatste en voorfinancierde. Als de accu vol is, mogen leerlingen van de school natuurlijk een rondje meerijden!

Na de scholen volgen de sportclubs

De stichting CO2 Bank Utrecht (www.co2bank-utrecht.nl) brengt vraag en aanbod van regionale klimaatcompensatie bij elkaar. Dit is een initiatief van de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Zij maakt zich er sterk voor dat CO2-afspraken in Nederland en de EU aangescherpt worden en klimaatdoelen gehaald. Na de scholen zijn nu sportclubs aan de beurt. Zij kunnen zich melden op www.co2bank-utrecht.nl als zij financiering zoeken voor projecten rond energiebesparing en/of duurzame energie.

Doorbraak mogelijk in lokale projecten

‘Door dit soort lokale klimaatinitiatieven zou wel eens een doorbraak kunnen ontstaan in de zogenoemde domestic offsets,’ zegt Jos Cozijnsen, CO2 emissiehandel-expert en lid van de toetsingscommissie van de CO2 Bank Utrecht. ‘Dat betekent: CO2-credits erkennen en afgeven aan lokale projecten. Het gaat vooral om de transparantie: wat gebeurt er in een project en hoe leidt dat op termijn tot steeds meer vermindering van CO2?’



Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Zonnepanelen OBS Willespoort Wilnis komen feestelijk in gebruik

Op donderdag 5 juni om 14.30 uur is het zover: dan worden de 55 gloednieuwe zonnepanelen op het dak van openbare basisschool Willespoort in Wilnis officieel onthuld! Dit wordt mogelijk gemaakt door de CO2 Bank Utrecht, waar bedrijven hun uitstoot van het broeikasgas CO2 compenseren door te investeren in schone … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: