Het verhaal van Iris begint acht jaar geleden. Ze gaat met rugklachten naar de dokter want ze wil er snel vanaf. Maar het liep anders. De weg van Iris is een weg van pijn en pijnmedicatie geworden. Die rugpijn heeft nu, acht jaar later, van Iris een invalide gemaakt. Om zelfstandig te kunnen wonen is zij afhankelijk van de zorg en hulp anderen. En die hulp kreeg Iris, van haar buren. “en dan gaat het niet alleen om even een boodschapje doen, vertelt Iris, nee mijn buren staan dag en nacht voor me klaar. Als ik bel omdat ik bijvoorbeeld hulp nodig heb bij het aankleden komen ze ook meteen.”
‘We doen het graag’
Iris zit, ondanks de problemen met haar rug, niet stil. Ze schreef een boek, regelde een straatborrel, feest en heel recent nog een nieuwjaarsontmoeting voor en met de buurt. “Dat maakt het ook zo makkelijk om voor Iris iets te doen, zegt Loes. Iris heeft zelf zoveel te bieden, we doen het graag voor haar. We zijn in de eerste plaats ‘burenvriendinnen’ en dan pas ‘burenhulp’.”
‘Netwerk van ‘burenvriendinnen’
Toch blijft juist dat vragen een punt, vindt Iris. Je doet het gewoon niet graag. Mijn situatie is volgens mij precies wat de WMO voor ogen heeft. Meer een beroep doen op buren en familie. Maar tegelijkertijd is mijn situatie bijzonder. Wie heeft er nu zo’n netwerk van ‘burenvriendinnen’ die altijd zo voor je klaar staan. Het is niet alsof je even een laatje uit de kast trekt. Structureel iemand ondersteunen, op welk vlak dan ook, is namelijk echt een opgave, vertelt Iris. Ik heb bijvoorbeeld een hondje. Die is belangrijk voor mij, want hij zorgt ervoor dat ik beweeg. Maar als het echt niet gaat, zou ik graag beroep doen op iemand anders. De hondenuitlaatservice biedt geen soelaas want dat kan ik me niet veroorloven. Dus heb ik wat medehondenbezitters uit de buurt gevraagd of ze mijn hondje wilde meenemen op hun avondwandeling. Iedereen wilde dat af en toe wel doen. Maar niemand wil zich vastleggen op 2 of 3 keer per week. En dat snap ik helemaal. Gelukkig zijn de buurkinderen ook heel behulpzaam en redden we het nog wel zo.”
Oplossingen vergen creativiteit
Iris en haar burennetwerk kregen een bloemetje van Ria Zijlstra, wethouder. Om te laten zien dat deze hulp belangrijk is, zegt ze. Maar je ziet ook dat het vinden van oplossingen in de zorg voor elkaar veel creativiteit vergt. Voor ons is het contact met Iris en haar vriendinnen heel waardevol. We leren er van en het laat het zien waar of hoe we ondersteuning moeten bieden. Wat mij betreft is dit het begin van een mooie samenwerking.