001 - Escaperoom aglemeen

Kracht, kennis en kunde van samenleving centraal in kernenbeleid


Geplaatst op: 21 maart 2012

De betrokkenheid en inzet van bewoners is cruciaal om ervoor te zorgen dat het fijn wonen en leven blijft in wijken en kernen. De kracht, kennis en kunde van inwoners vervullen dan ook een belangrijke rol in de beleidsnota Kernenbeleid waarmee het college van B en W dinsdag 20 maart heeft ingestemd en die ter vaststelling aan de gemeenteraad aanbiedt.

Het zorgen voor een prettige woon- en leefomgeving in wijken en kernen (kernenbeleid) is een van de belangrijkste opdrachten die het college zich gesteld heeft. In de nota Kernenbeleid staat beschreven hoe B en W dat willen bereiken. In de nota staat onder andere wat de visie van het college is op het kernenbeleid, welke doelen worden nagestreefd en hoe die bereikt kunnen worden en welke rollen inwoners, organisaties en gemeente spelen.

Inwoners weten het beste wat er in hun wijk of kern speelt en zij hebben dan ook een belangrijke rol in het kernenbeleid. Dat beleid moet niet worden vormgegeven door plannen te bedenken in het gemeentehuis is de overtuiging van B en W, maar door inwoners te stimuleren een actieve bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in hun wijk of werk. De gemeente ondersteunt inwoners hierbij. Doel van deze aanpak is onder andere het vergroten van de invloed en betrokkenheid van inwoners op hun woon- en leefomgeving en het bevorderen van de sociale samenhang.

Om dit te bereiken is een actieve rol weggelegd voor de dorps- en wijkcomités. De comités zijn de ogen en oren van de kern of wijk, behartigen de belangen van bewoners en zorgen voor goede communicatie met de achterban. Daar waar nog geen dorps- of wijkcomités zijn, wordt getracht die te vormen. De comités worden gevraagd voor hun wijk of kern een visie en uitvoeringsprogramma ontwikkelen. Als basis hiervoor maakt de gemeente een zogenaamde ‘staalkaart' van de wijk of kern. Deze kaart bevat een overzicht van alle voorzieningen in de wijk of kern, de bevolkingssamenstelling, gegevens over woningen, etc. In de wijk- of kernvisie staat onder andere beschreven wat nodig is om de identiteit van de wijk of kern te behouden of te verbeteren. Op basis van de visie wordt een uitvoeringsprogramma gemaakt, dat ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Indien de gemeenteraad instemt, kan het programma worden uitgevoerd. Met deze aanpak wordt de invloed van inwoners op hun directe leefomgeving groter en ontstaat er maatwerk per kern of wijk.

Voor onder andere het opstellen van de visies en het realiseren van de uitvoeringsprogramma's is in 2013 en 2014 een bedrag beschikbaar van 170 duizend euro uit de daarvoor bestemde reserve. De Nota Kernenbeleid wordt waarschijnlijk in april in commissie en gemeenteraad behandeld.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Kracht, kennis en kunde van samenleving centraal in kernenbeleid

De betrokkenheid en inzet van bewoners is cruciaal om ervoor te zorgen dat het fijn wonen en leven blijft in wijken en kernen. De kracht, kennis en kunde van inwoners vervullen dan ook een belangrijke rol in de beleidsnota Kernenbeleid waarmee het college van B en W dinsdag 20 maart … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: