In 2025 is De Ronde Venen een groene, dorpse gemeente waar het goed wonen is voor iedereen. Er is een divers woningaanbod met mogelijkheden voor starters, gezinnen, jongeren, senioren, vergunninghouders en zorgbehoevenden. Dit is de stip op de horizon die wordt geschetst in de nieuwe Woonvisie van De Ronde Venen. Het college heeft de Woonvisie op 23 mei vastgesteld.
De Woonvisie richt zich op het brede spectrum van wonen, van sociale huur tot vrije sector koop, nieuwbouw en bestaande bouw, en ook duurzaamheid en zorg in relatie tot wonen. De visie speelt in op de huidige ontwikkelingen in de samenleving en geeft invulling aan de woningbehoefte van onze inwoners.
Door in te zetten op het behoud van jongeren en jonge gezinnen en het aantrekken van deze doelgroepen vanuit de regio, blijft de gemeente vitaal. David Moolenburgh, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling: ,,Daarmee zorgt de gemeente ervoor dat De Ronde Venen een economisch sterke gemeente blijft. Dit is van belang voor bestaande en toekomstige bewoners. Door een goed woningaanbod te creëren voor inwoners en mensen die naar onze gemeente verhuizen, wordt er voor gezorgd dat voorzieningen op peil blijven.”
Niet alleen moet het mogelijk zijn voor de jongere generatie om zich hier te vestigen, het bieden van voldoende passende en aantrekkelijke woonruimte voor ouderen waar eventueel ook zorg kan worden geleverd is even zo belangrijk.
Ontwikkelingen tot 2025
Onderzoek geeft aan dat het aantal huishoudens de komende jaren toeneemt. De grootste behoefte, tot 2025, bestaat er aan grondgebonden koopwoningen. Daarnaast is er behoefte aan appartementen in de koop- en huursector. Veel meer mensen zijn alleenstaand, er zijn minder jonge gezinnen, de bevolking vergrijst en ouderen wonen langer thuis. Ook vertrekken jongeren, daalt het besteedbaar inkomen van huishoudens en raken fossiele brandstoffen op. In de Woonvisie wordt met deze ontwikkelingen rekening gehouden. Zo moet de voorraad sociale huurwoningen voldoende groot en divers zijn. Ook zijn gelijkvloerse woningen nodig, nabij voorzieningen en moeten er voldoende betaalbare koopwoningen zijn voor jonge starters en gezinnen. Inzet is dat voortaan gasloos en energieneutraal wordt gebouwd. De Woonvisie geeft concrete acties aan om het woonbeleid uit te voeren, door bijvoorbeeld samen met zorgaanbieders beschermde woonvormen te realiseren, het instellen van een duurzaamheidslening en een wijkgericht aanpak om bestaande woningen te verduurzamen.
De gemeente wil bovendien vanaf nu ‘nul-op-de-meter woningen’ bouwen bij projecten waar nog geen overeenkomst is gesloten. Dat zijn woningen waarbij evenveel (of meer) energie wordt opgewekt als nodig is voor de woning en het huishouden.
Op 29 juni wordt de Woonvisie voorgelegd aan de raad ter vaststelling.