001 - Tuimarkt

Politie en Gemeente Aalsmeer doen mee met de campagne ‘Ik Val Op!’


Geplaatst op: 14 november 2011

De donkere maanden zijn weer aangebroken en dat betekent dat fietsers extra kwetsbaar zijn in het verkeer. Daarom organiseert de Fietsersbond de campagne ‘Ik Val Op!', samen met de gemeente Aalsmeer, Veilig Verkeer Nederland, de politie en de Stadsregio Amsterdam. De Gemeente Aalsmeer heeft ‘Ik Val Op!'posters opgehangen en de politie voert controles uit. De campagne loopt tot en met december. Wethouder Eurich: "Ik sta helemaal achter de ‘Ik Val Op!'campagne, want er vallen relatief veel slachtoffers onder fietsers die in het donker op pad zijn. Ik roep daarom iedereen op te zorgen voor goede fietsverlichting, het kan van levensbelang zijn."

Campagne ‘Ik Val Op!'
Centraal in de campagne staat de lightpainting wedstrijd, te vinden op http://www.ikvalop.nl. Hiervoor is een speciale App (applicatie) voor smartphones beschikbaar waarmee je in het donker een lightpainting kunt maken. Deze kun je vervolgens uploaden op www.ikvalop.nl en delen met je vrienden via Facebook en Twitter. Op de website kan iedereen zijn stem uitbrengen op zijn favoriete lightpainting en meedingen naar mooie prijzen, zoals een smartphone en een fiets.

Vooral slachtoffers onder jongere fietsers
Vooral jongere fietsers (12 tot 15 jaar) lopen risico bij een ongeval betrokken te raken. Ze fietsen gemiddeld twee keer zoveel als de gemiddelde Nederlander. En hebben weinig risicobesef. Ruim de helft van de jongeren van 12 tot 15 jaar heeft geen werkende verlichting of doet deze niet aan. Voor automobilisten zijn zij dan niet te zien, zeker bij regenachtig weer. Een aanrijding is dan zo gebeurd, met alle gevolgen van dien. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een ongeval fors kleiner is, als de verlichting in orde is.

Politie controleert
De komende donkere maanden besteedt de politie extra aandacht aan de verlichting van (brom)fietsen. Je krijgt meteen een bekeuring als je zonder voor- en/of achterlicht rijdt en als je zonder reflectie hebt op de achterkant van de fiets, de trappers of de wielen.
Heeft je fietslicht een afwijkende kleur, knippert het of draag je het op een verkeerde plek, dan komt je meestal weg met een waarschuwing, maar de politie kan ook besluiten hier een boete voor te geven.
De politie houdt zowel rijdende als staande controles. Bekeuringen lopen uiteen van € 40,- voor defect licht op de fiets tot € 70,- voor helemaal geen licht op de bromfiets buiten de bebouwde kom. Naast vast licht op de fiets mogen losse lampjes ook.

Regels voor losse lampjes:
- Ze mogen alleen op het bovenlichaam. Dus niet op hoofd, armen of benen.
- Ze mogen bevestigd worden aan kleding of tas.
- Ze moeten goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets voor of overheen hangen.
- Ze moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen. En niet teveel bewegen.
- Wit of geel licht voor, rood licht achter.
- De lampen mogen niet knipperen.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Politie en Gemeente Aalsmeer doen mee met de campagne ‘Ik Val Op!’

De donkere maanden zijn weer aangebroken en dat betekent dat fietsers extra kwetsbaar zijn in het verkeer. Daarom organiseert de Fietsersbond de campagne ‘Ik Val Op!', samen met de gemeente Aalsmeer, Veilig Verkeer Nederland, de politie en de Stadsregio Amsterdam. De Gemeente Aalsmeer heeft ‘Ik Val Op!'posters opgehangen en de … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: