Energie duurder in 2019: zo blijft het goedkoop

Energie duurder in 2019: zo blijft het goedkoop


Geplaatst op: 25 maart 2019

De energieprijzen zijn sinds januari 2019 weer gestegen. Deze stijging wordt vooral veroorzaakt door een stijging van de leveringstarieven voor gas en stroom én door de forse toename van energiebelastingen op gas. Welke invloed hebben bewoners uit Uithoorn en Mijdrecht zelf eigenlijk op de energierekening?

Waarom gaat de energierekening dit jaar omhoog?

De forse stijgingen in de energieprijzen worden onder andere veroorzaakt door de inkoopprijzen voor gas en stroom. Deze zijn flink gestegen. Dit komt omdat er minder gas wordt gewonnen in Groningen. Hierdoor is de vraag groter dan het aanbod. Datzelfde geldt voor stroom. De overheid wil in 2050 dat alle Nederlandse huishoudens van het gas af zijn. Hierdoor neemt het gebruik van stroom toe, waardoor de vraag ook toeneemt. Om het gebruik van stroom te stimuleren, gaat de belasting op vervuilende energie (aardgas) omhoog. Daar staat tegenover dat de belasting op schonere energie (elektriciteit) wel weer omlaag gaat. Daarnaast gaat men ook meer betalen voor de Opslag Duurzame Energie (ODE). Met deze belasting wordt de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++) gefinancierd.

Stijgende energieprijzen? Kies dan voor een vast contract

De consument heeft zelf geen invloed op de netbeheerkosten en de energiebelasting. Gelukkig heeft men wel invloed op de tarieven van stroom en gas. Deze tarieven verschillen namelijk per energieleverancier. En bewoners zijn vrij om zelf een energieleverancier te kiezen. Het advies aan inwoners uit Uithoorn en Mijdrecht is om zich vooraf goed in het energiecontract te verdiepen. De laatste jaren stijgen de energieprijzen behoorlijk. Het is daarom verstandig om altijd te kiezen voor een 1-jarig contract met vaste tarieven. Op deze manier profiteert men gedurende de looptijd van het contract van de lagere tarieven. Wordt er juist een prijsdaling verwacht? Dan kan men beter voor variabele tarieven kiezen. Deze tarieven worden namelijk regelmatig bijgewerkt waardoor de klanten profiteren van de prijsdalingen binnen de markt

Energie vergelijken en goedkoper contract zoeken

Er zijn tussen de energieleveranciers nogal uiteenlopende verschillen in de stijgingen. Zoals hierboven al is geschreven, is de hoogte van de stijging van de energierekening deels afhankelijk van het soort contract dat de consument heeft. Ook de keuze van de energieleverancier heeft een grote invloed op de energierekening. Het is verstandig om elk jaar de tarieven van de energieleverancier te vergelijken met andere aanbieders. Zo weet men zeker dat zij (nog steeds) bij de goedkoopste aanbieder zitten. Is er een goedkopere aanbieder? Dan ben je binnen enkele minuten overgestapt naar een andere energieleverancier.

Tips om de energierekening zo laag mogelijk te houden

Goed, een groot deel van de energierekening heb je dus zelf in de hand. Des te belangrijker wordt het om op een zuinige en verantwoorde manier om te gaan met energie. Dat kan op verschillende manieren. Allereerst kun je investeren in energiebesparende maatregelen in of rondom de woning. Denk hierbij aan isolatie en het plaatsen van zonnepanelen. Ook door een aantal aanpassingen in het gedrag, kan men een flink verschil maken. Denk hierbij aan slim verwarmen, apparaten niet onnodig aan laten staan en korter douchen.


Laatst bewerkt op: 25 maart 2019 11:12

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Energie duurder in 2019: zo blijft het goedkoop

De energieprijzen zijn sinds januari 2019 weer gestegen. Deze stijging wordt vooral veroorzaakt door een stijging van de leveringstarieven voor gas en stroom én door de forse toename van energiebelastingen op gas. Welke invloed hebben bewoners uit Uithoorn en Mijdrecht zelf eigenlijk op de energierekening? Waarom gaat de energierekening dit … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: