001 - Homan Zonnepanelen
Groener leven begint bij een groene woning

Groener leven begint bij een groene woning


Geplaatst op: 28 januari 2019

De overheid wil dat in 2050 alle nieuwe en bestaande woningen en gebouwen niet meer op gas verwarmd worden. In veel nieuwbouwprojecten worden woningen daarom al standaard voorzien van een warmtepomp in plaats van een cv-ketel. Voor een gasloze toekomst, moeten er ook nog een aantal andere aanpassingen in het huis gedaan worden. Een energiezuinig huis: wat kost het en wat zijn de mogelijkheden?

Het aanbrengen van isolatie

Een energiezuinig huis begint bij een goede isolatie. Door het dak, de gevel, de vloer en de ramen goed te isoleren voorkom je onnodig energieverbruik. Dat is goed voor de portemonnee én het milieu. Een slecht geïsoleerde eengezinswoning verliest veel warmte en verbruikt per jaar maar liefst 3.300 m3 gas voor de verwarming. Is de eengezinswoning wel goed geïsoleerd? Dan is er maar 600 m3 gas nodig voor de verwarming. Dat scheelt maar liefst € 2000,- per jaar.

Het plaatsen van een warmtepomp

Aangezien Nederland van het aardgas af gaat, moet er een andere manier gezocht worden om de woning én het warme water te verwarmen. Een warmtepomp kan eventueel uitkomst bieden. Hiervoor is een goede isolatie noodzakelijk. Een warmtepomp kun je zien als een duurzame versie van de cv-ketel. Een volledig elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de grond of het grondwater onder de woning. Voor een volledig elektrische warmtepomp betaal je, afhankelijk van het vermogen, een bedrag tussen de € 6.500,- en € 19.500,-. Een warmtepomp is een flinke investering, maar zorgt daartegenover voor een lagere energierekening. Het stroomgebruik zal wel omhoog gaan. Kies daarom bij voorkeur voor een groene energieleverancier.

Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen op jouw dak zijn een slimme keuze. Je produceert jouw eigen duurzame energie en het is ook nog eens goed voor de portemonnee. Voor een systeem van 10 zonnepanelen met een totaal vermogen van 2.500 Wattpiek (Wp), betaal je gemiddeld € 4700,-. Je hebt de investering na ongeveer 7 jaar terugverdiend. Daarna geniet je ongeveer 20 jaar van gratis stroom! Is het dak van jouw woning niet geschikt voor zonnepanelen? Dan kun je misschien gebruik maken van de stroom van zonnepanelen op een ander dak. De coöperatie Zon op De Ronde Venen heeft bijvoorbeeld 440 panelen op het Veenweidebad in Mijdrecht. De stroom van deze zonnepanelen is beschikbaar voor inwoners van Mijdrecht.

Aantrekkelijke subsidies en financieringsmogelijkheden

Je kunt al deze energiebesparende maatregelen uit eigen middelen bekostigen, maar er zijn ook een aantal alternatieven. Zo kun je uiteraard geld lenen. Daarnaast kun je ook een beroep doen op de de Duurzaamheidslening. Hiermee financier je energiebesparende maatregelen in en aan jouw woning. Je kunt eventueel ook terecht bij het Regionaal Energieloket. Zij helpen jou als woningeigenaar in de gemeente Uithoorn en de Ronde Venen met alle vragen over energiebesparende maatregelen en de eventuele financiering hiervan. Tot slot zijn er nog een aantal subsidies beschikbaar. Tot 2021 kun je subsidie krijgen als je een zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel of biomassaketel koopt. Je vraagt deze investeringssubsidie duurzame energie aan bij RVO. Ook kun je, als particulier zijnde, als je zonnepanelen koopt de btw op de aanschaf en installatie (21%) terugvragen bij de Belastingdienst.


Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Groener leven begint bij een groene woning

De overheid wil dat in 2050 alle nieuwe en bestaande woningen en gebouwen niet meer op gas verwarmd worden. In veel nieuwbouwprojecten worden woningen daarom al standaard voorzien van een warmtepomp in plaats van een cv-ketel. Voor een gasloze toekomst, moeten er ook nog een aantal andere aanpassingen in het … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: