Burgernet werkt, nu in 14 'nieuwe' gemeenten
Regio Utrecht • Ogen en oren van duizenden alerte burgers gaan de veiligheid en leefbaarheid in de regio Utrecht helpen vergroten. In november voeren 14 gemeenten samen met Politie Utrecht Burgernet in. In totaal werken dan 25 gemeenten in de regio Utrecht met deze vorm van burgerparticipatie, dat is vrijwel de gehele provincie Utrecht.
Baarn, Bunnik, Bunschoten, De Bilt, Eemnes (inclusief Blaricum en Laren), Lopik, Montfoort, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Utrecht, Veenendaal en Wijk bij Duurstede werven vanaf 10 oktober Burgernetdeelnemers onder hun inwoners en bedrijven. Zij krijgen een brief met een brochure waarmee zij uitgenodigd worden om zich aan te melden, bij voorkeur via www.burgernet.nl. Eerder kregen inwoners van Nieuwegein, waar Burgernet is ‘uitgevonden', de Ronde Venen, Stichtse Vecht, Amersfoort, Woerden, IJsselstein, Houten, Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug, Zeist, Leusden en de wijk Zuilen in Utrecht al de kans om zich op te geven. In Nieuwegein worden komende week extra deelnemers geworven.
Wat is Burgernet
Burgernet is een samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij gebruiken zij een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven. De centralist van de politiemeldkamer start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie. Burgernetdeelnemers krijgen direct een ingesproken bericht (of sommige gevallen een sms) via hun (vaste of mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Ziet of hoort een deelnemer iets, dan geeft hij of zij dit direct door via een gratis nummer dat uitkomt bij de politiemeldkamer. Agenten die op dat moment met het incident bezig zijn, kunnen dan nog gerichter hun actie vervolgen.
Burgernet als burgerparticpatie
Burgernet is een vorm van burgerparticipatie die goed past in de uitvoering van het veiligheidsbeleid van gemeenten. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de veiligheid, de politie voert daarbinnen taken uit als opsporing en handhaving. Veel burgers willen graag een steentje bij dragen aan de veiligheid en leefbaarheid van hun eigen wijk. Met de informatie vanuit Burgernet (naar wie is de politie op zoek?) kunnen alerte burgers een directe bijdrage leveren. Zij fungeren als vele extra ogen en oren op straat. Gemiddeld meldt ruim 5 % van de aangeschreven burgers zich hiervoor aan. Dankzij hun inzet zijn al diverse verdachten op heterdaad door de politie aangehouden, vermiste personen opgespoord en is nuttige informatie verstrekt aan de politie. Deelnemers krijgen na afloop van de Burgernetactie bericht wat het resultaat van de actie is geweest.
Burgernet in het land
Burgernet is in 2004 begonnen als proef in de gemeente Nieuwegein. Daarna hebben steeds meer gemeenten zich aangesloten op Burgernet. Inmiddels zijn er in Nederland al meer dan 150 Burgernetgemeentes, met bijelkaar ruim 400.000 deelnemers. Alle gemeenten die dat willen, kunnen zich aansluiten, aangezien de technische voorzieningen in alle meldkamers van de politie aanwezig zijn.
www.burgernet.nl