Ondersteuning studerend kind


Geplaatst op: 2 september 2011

Het is voor studenten tegenwoordig moeilijk om rond te komen van alleen de studiefinanciering. Omdat de studiebeurs de afgelopen decennia steeds verder is uitgekleed worden kinderen daarom tegenwoordig vaak financieel gesteund door hun ouders. Als ouder kunt u hierbij bijvoorbeeld denken aan de volgende mogelijkheden.

U mag uw kind jaarlijks € 5.030 belastingvrij schenken. Bij schenking aan kinderen tussen 18 en 35 jaar kan eenmalig gebruik worden gemaakt van de verhoogde vrijstelling van € 24.144. Dit bedrag kan zelfs oplopen tot € 50.300 als uw kind een huis koopt of een kostbare studie volgt.
U kunt een geldlening aan uw kind verstrekken. Hierbij dient u er rekening mee te houden dat u een zakelijke rente in rekening brengt. De ontvangen rente kunt u eventueel weer aan uw kind schenken. U dient er wel rekening mee te houden dat u over het bedrag van de verstrekte lening de vermogensrendementsheffing (box 3) bent verschuldigd.

Indien u een eigen bedrijf heeft zou u kunnen overwegen om uw studerende kind een bijbaantje aan te bieden. Uw kind komt dan werken binnen uw bedrijf en de bijbehorende loonkosten zijn voor rekening van de onderneming. Bij een klein bijbaantje hoeft uw kind niet of nauwelijks belasting te betalen; u dient er wel rekening mee te houden dat door deze inkomsten het recht op studiefinanciering niet wordt verspeeld. Indien de studie van uw zoon of dochter een zakelijk belang heeft voor uw onderneming is het wellicht zelfs mogelijk dat de studiekosten van uw kind onbelast kunnen worden vergoed.

Indien uw studerende kind uitwonend is dan zijn de woonlasten zeer waarschijnlijk de grootste kostenpost. In deze situatie zou u uw kind kunnen ondersteunen door het kopen van een woning. Hierbij kan het (fiscaal) aantrekkelijk zijn dat uw kind de woning aankoopt en dat u de benodigde financiering verstrekt. Het verstrekken van een dergelijke lening dient te gebeuren tegen zakelijke voorwaarden. Indien uw kind eigen inkomsten heeft kan de betaalde rente in mindering gebracht worden op het inkomen van uw kind. Over het bedrag van de verstrekte lening bent u de vermogensrendementsheffing (box 3) verschuldigd.

De mogelijkheden om de studiekosten van uw kinderen in mindering te brengen op uw eigen inkomen zijn beperkt. Dat kan in beginsel alleen als uw kind niet in aanmerking komt voor kinderbijslag of studiefinanciering en zelf niet in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien. Afhankelijk van het bedrag dat u bijdraagt, heeft u een maximale aftrek op uw box 1-inkomen van € 1.050 per kwartaal. Als uw kind geen recht heeft op studiefinanciering maar wel eigen inkomsten heeft, kan het kind zijn studiekosten in beginsel zelf in mindering brengen op zijn inkomen.


Mr. Frank H. de Jong, belastingadviseur
f.dejong@edo.nl

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: EDO

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Ondersteuning studerend kind

Het is voor studenten tegenwoordig moeilijk om rond te komen van alleen de studiefinanciering. Omdat de studiebeurs de afgelopen decennia steeds verder is uitgekleed worden kinderen daarom tegenwoordig vaak financieel gesteund door hun ouders. Als ouder kunt u hierbij bijvoorbeeld denken aan de volgende mogelijkheden. U mag uw kind jaarlijks … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: