Verbouwen in coronatijd populair: wat dekt de verzekering?
Veel huishoudens in de regio grijpen de coronacrisis aan om lekker te gaan klussen. De tijd die men over heeft wordt massaal gebruikt voor het verbouwen en het opknappen van het huis. Een nuttige bezigheid nu we allemaal zo veel mogelijk thuis moeten blijven. Maar wat als het misgaat? Op welke manier is de woningeigenaar dan verzekerd?
Schade aan inboedel of opstal?
De bouwmarkten draaiden vorig jaar een topomzet. Zo zagen de Gamma en de Karwei de omzet met 20 procent toenemen ten opzichte van 2019. Klussers bestelden hun spullen vooral online. Tijdens het klussen kan er natuurlijk schade ontstaan. Het is belangrijk om te weten aan welk onderdeel van de woning er schade is ontstaan. Betreft dit de inboedel of de opstal? Als er schade ontstaat aan losse spullen, bijvoorbeeld de meubels, dan kan de gedupeerde dit verhalen op de inboedelverzekering. Schade aan zaken die aard- en nagelvast aan het huis zitten, bijvoorbeeld de keuken, kan men verhalen op de opstalverzekering. Hiervoor heeft men wel een allriskverzekering nodig.
Wat is er wel en niet verzekerd?
Over het algemeen geldt dat schade die rechtstreeks is ontstaan tijdens het klussen niet is verzekerd. Een voorbeeld: tijdens het ophangen van de wastafel laat de klusser de wastafel vallen of tijdens het omleggen van de gasleiding wordt de gasleiding doorboort. Als de schade niet direct door het klussen is ontstaan, dan kan de verzekerde wel een vergoeding krijgen. Bijvoorbeeld: de klusser laat de gereedschapskist uit zijn handen vallen. Hierdoor raakt het laminaat beschadigd. De schade aan het laminaat kan verhaald worden op de inboedelverzekering.
Schade door iemand anders?
Veel mensen krijgen tijdens het klussen hulp van familie of vrienden. Nu zal dit tijdens de coronacrisis minder aan de orde zijn, maar het kan altijd gebeuren dat een vriend of familielid schade maakt tijdens het klussen. Deze schade wordt meestal vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt schade die de verzekerde onbedoeld bij andere heeft veroorzaakt. In de polisvoorwaarden van de verzekering staat duidelijk vermeld wat wel en wat niet vergoed wordt. Vaak geldt er een maximale vergoeding bij schade door vriendendienst.
Tips om schade tijdens het klussen te voorkomen
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom is het verstandig om goed voorbereid aan de slag te gaan. Maak van tevoren een duidelijk stappenplan, zodat er duidelijk is wat er moet gebeuren. Haal uiteraard ook de juiste klusspullen in huis. Om letsel te voorkomen, is het verstandig om altijd beschermende kleding en een veiligheidsbril te dragen. Mocht de klus echt te moeilijk zijn, schakel dan een vakman in. Mocht er dan schade ontstaan, dan kan de vakman dit melden bij zijn verzekeraar. Indien men hier niet uitkomt, dan kan er nog een beroep worden gedaan op de rechtsbijstandverzekering.