Wie is de gebeten hond bij schade door een huisdier


Geplaatst op: 7 maart 2021

In veel huishoudens is een hond echt onderdeel van het gezin. Een hond geeft onvoorwaardelijke liefde en is daarom bij zowel volwassenen als kinderen altijd geliefd. Ook na een drukke en stressvolle dag weet een hond bij thuiskomst altijd weer voor een warm welkom te zorgen. Maar een hond kan ook voor de nodige problemen zorgen. 

Schade door hond aan andermans bezittingen
Een hond kan naast de nodige liefde en vrolijkheid ook nuttig zijn. Zo alarmeerde een blaffende hond op tweede kerstdag 2020 in Mijdrecht de buren, die daarop poolshoogte gingen nemen. Daar stuitten ze op inbrekers. Een goede waakhond kan dus een inbraak voorkomen. Maar een hond kan ook schade veroorzaken. Een loslopende hond die tegen iemand opspringt en daardoor een val veroorzaakt of een hond die de tuin van de buren vernielt zijn minder leuke momenten voor hondeneigenaren. De hondeneigenaar is dan altijd (financieel) verantwoordelijk en het is daarom raadzaam om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt namelijk schade die een verzekerde of de leden van diens huishouden bij anderen maken, inclusief schade door huisdieren. Een aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland geen verplichte verzekering. Toch doen hondeneigenaren er zeker verstandig aan om een dergelijke verzekering af te sluiten. 

Schade aan eigen inboedel
Liefdevolle hondeneigenaren accepteren veel van hun honden, ook als zij schade veroorzaken aan de inboedel van het baasje. Vooral puppy's zijn erg populair, maar een puppy wil alles ontdekken en doet dit door op alles te kauwen. Een kapot gebeten bank zal in menig huishouden met een puppy voorkomen. Het is belangrijk om dit gedrag af te leren, maar hiermee is een eerder kapot gebeten bankstel nog niet gered. De inboedelverzekering kan mogelijk uitkomst bieden. Mogelijk, want lang niet in alle gevallen zijn verzekeraars hier zo meegaand in. Veel verzekeraars vergoeden wel onvoorziene schade aan de inboedel, maar als iemand een hond in huis neemt, kan dit vallen onder de eigen verantwoording. Met een hond wordt er namelijk bewust een hoog risico op schade aan de inboedel genomen. Toch hanteren niet alle verzekeraars dit principe en kan schade aan de inboedel door een hond toch gedekt zijn. Het kan voor een hondeneigenaar daarom de moeite waard zijn om te 'shoppen' op de markt van de inboedelverzekeringen, met het oog goed op de polisvoorwaarden. 

Zorgverzekering voor honden
Net zoals mensen kunnen ook honden medische zorg nodig hebben. In veel gevallen komt een hond bij de dierenarts terecht door eigen toedoen. Honden kunnen wild en onbezonnen zijn en daarbij worden er wel eens brokken gemaakt. Een hondeneigenaar kan een huisdierenverzekering afsluiten. Hiermee worden de meeste medische kosten geheel of gedeeltelijk gedekt. Er zijn wel enkele voorwaarden aan een huisdierenverzekering. Bijna alle verzekeraars hanteren een leeftijdsgrens voor het dier. De leeftijdsgrens kan per verzekeraar verschillen en ligt meestal rond de zes jaar.

Laatst bewerkt op: 8 maart 2021 19:09

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Wie is de gebeten hond bij schade door een huisdier

In veel huishoudens is een hond echt onderdeel van het gezin. Een hond geeft onvoorwaardelijke liefde en is daarom bij zowel volwassenen als kinderen altijd geliefd. Ook na een drukke en stressvolle dag weet een hond bij thuiskomst altijd weer voor een warm welkom te zorgen. Maar een hond kan … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: