001 - Tuimarkt
Avondklokvonnis: kabinet gaat in beroep en onduidelijkheid over gevolgen

Avondklokvonnis: kabinet gaat in beroep en onduidelijkheid over gevolgen


Geplaatst op: 16 februari 2021

Handhavers kunnen voorlopig geen boetes meer uitschrijven voor de avondklok, nu de rechtbank in Den Haag oordeelt dat de coronamaatregel onmiddellijk moet worden opgeschort. Dat zegt de Nederlandse BOA Bond. Ook andere partijen roeren zich. Zo hopen de supermarkten dat ze met deze uitspraak langer open kunnen blijven. Intussen probeert het kabinet het vonnis in een hoger beroep terug te draaien.

Het kabinet wil dat de avondklok gehandhaafd blijft tot er een hoger beroep over de zaak is geweest. De Nederlandse staat heeft daarom aan het gerechtshof gevraagd de uitspraak van de rechter over het opheffen van de avondklok te schorsen in afwachting daarvan. Het hof in Den Haag buigt zich om 16.00 uur over dit zogeheten schorsingsincident.

Bekeuringen
De rechtbank in Den Haag bepaalde vanmorgen dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De zaak was aangespannen door protestgroep Viruswaarheid. Volgens een woordvoerder van de BOA Bond is er nog te veel onduidelijk over wat er vanavond gaat gebeuren. "Wij zijn een uitvoerende organisatie en doen wat de overheid ons opdraagt."

De boa-woordvoerder vraagt zich ook af of de eerder uitgeschreven bekeuringen wel geldig zijn. "Het kan zijn dat alle boetes worden teruggedraaid, maar dat is uiteindelijk aan de rechter." De politie heeft tussen 23 januari en eind vorige week bijna 26.000 boetes van 95 euro uitgedeeld aan mensen die zonder goede reden tussen 21.00 en 04.30 uur op straat waren. Er zijn nog meer avondklokboetes uitgeschreven, maar het totaal dat boa's in de Nederlandse gemeenten hebben gegeven is niet bekend.

Kwijtschelden
Advocaat Michael Ruperti zegt dat honderden mensen die zo'n boete hebben gekregen deze terug claimen of kwijtgescholden willen zien. Een aantal van Ruperti's cliënten heeft de avondklok opzettelijk genegeerd, om een rechtszaak uit te lokken. Hij wil hun verzoeken nu rechtstreeks indienen bij minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie.

Ook bij de politie leven veel vragen, zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond. Volgens hem heeft de rechterlijke uitspraak gevolgen voor de agenten die zijn ingeroosterd om vanavond te surveilleren. "Het vonnis negeren kan niet", zegt hij. Tenzij er andere wettelijke mogelijkheden zijn lijkt het erop dat ook politieagenten geen bekeuringen meer kunnen geven. Struijs benadrukt verder dat de gang van zaken het vertrouwen van de burgers in de aanpak van de coronacrisis aantast.

Supermarkten
Volgens supermarktkoepel CBL overleggen supermarktondernemers op dit moment met het kabinet over langer openblijven, nu de wettelijke basis onder de avondklok is weggevallen. Volgens een woordvoerster vond de branche het de afgelopen weken ook al vervelend dat de winkels eerder dicht moesten, omdat het daardoor overdag drukker werd in de supers. Maar toen had iedereen zich te houden aan de avondklok. Het CBL hoopt later op dinsdag meer duidelijkheid te kunnen geven over wat de uitspraak van de rechter over de avondklok betekent voor supermarkten.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in Utrecht is blij met het besluit van de rechter om de avondklok per direct op te heffen. Studentenorganisaties waren tegenstander van de maatregel. "Goed nieuws voor jongeren.

Er komt weer wat vrijheid terug die jongeren nu goed kunnen gebruiken", reageert LSVb-voorzitter Lyle Muns. Volgens hem kwamen jongeren in de knel met hun welzijn. "Door de avondklok konden jongeren geen vrienden of vriendinnen meer bezoeken of een blokje om doen, even weg uit die kleine studentenkamer", zegt Muns. "Het is wel opvallend, het is voor het eerst dat de rechter een stop heeft gezet op het coronabeleid", vervolgt hij.


Laatst bewerkt op: 16 februari 2021 13:09

Bron: RTV Utrecht

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Avondklokvonnis: kabinet gaat in beroep en onduidelijkheid over gevolgen

Handhavers kunnen voorlopig geen boetes meer uitschrijven voor de avondklok, nu de rechtbank in Den Haag oordeelt dat de coronamaatregel onmiddellijk moet worden opgeschort. Dat zegt de Nederlandse BOA Bond. Ook andere partijen roeren zich. Zo hopen de supermarkten dat ze met deze uitspraak langer open kunnen blijven. Intussen probeert … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: