0001 - Skischool Aveen 2021
Hoe populair is beleggen in Nederland?

Hoe populair is beleggen in Nederland?


Geplaatst op: 11 mei 2021

Investeren is voor de gemiddelde Nederlander niet vanzelfsprekend. Slechts 20% van alle Nederlandse huishoudens zegt hun geld te beleggen. Dat is desondanks een sterke toename in vergelijking met de jaren voorheen, ongetwijfeld te danken aan de historisch lage rentepercentages die u bij een spaarboekje kan krijgen.

Uit een onderzoek van toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten) blijkt dat meer dan de helft van alle Nederlanders niet alleen nog nooit heeft belegd, maar daar zelfs geen enkele interesse in heeft. 

We bespreken eerst kort in wat die 20% van alle Nederlanders dan belegt, en tot slot kijken we naar wat meer concrete cijfers.

Waarin beleggen Nederlanders voornamelijk?

Aandelen/fondsen

De meest bekende en meest populaire vorm van beleggen in Nederland is simpelweg een aandeel van een bedrijf aankopen en dat ofwel vasthouden op lange termijn om hier geld mee te verdienen door middel van dividenden, ofwel kopen en verkopen op korte termijn om snel winst te proberen halen bij het (hopelijk) stijgen van de prijs van het aandeel. 

1,75 miljoen huishoudens hebben geld in aandelen en beleggingsfondsen gestopt, dat is goed voor bijna 70% van het totale belegd vermogen van Nederlanders. De meeste mensen investeren via banken, maar online brokers winnen in populariteit wegens het gemak en de lage kosten.

ETFs (Exchange-Traded Funds, fondsen waarvan u deeltjes kan aankopen en op de beurs kan verhandelen) worden ook steeds populairder omdat u hier meer diversificatie mee kan halen. 

Een 16% van het gemiddelde portfolio van Nederlanders bestaat hieruit, dit staat tegenover 11% toegewijd is aan actief beheerde beleggingsfondsen.

Cryptocurrency

Cryptocurrency is veruit de nieuwste toevoeging aan het collectieve portfolio van Nederlandse beleggers maar heeft de laatste jaren een zeer sterke toename gezien. 

Kort gezegd is cryptocurrency een vorm van digitale valuta, gebaseerd op een revolutionaire en gedecentraliseerde technologie genaamd blockchain. De meest bekende cryptomunt is Bitcoin.

Het is een alternatieve vorm van beleggen en heeft nog geen lange geschiedenis van “betrouwbare” en herhaalbare resultaten zoals bijvoorbeeld beleggen in aandelen. 

Cryptomunten zijn immers enorm volatiel: de prijs kan van de ene dag op de andere zeer sterk fluctueren. Waar een bepaald aandeel doorgaans bijvoorbeeld 1% daalt of stijgt ten opzichte van gisteren, kan het goed zijn dat een bepaalde cryptomunt 10 tot 20% verandert qua waarde.

Op een jaar tijd kan een bepaalde cryptomunt makkelijk meerdere keren zijn waarde halen. De waarde van Bitcoin bijvoorbeeld is in de periode van maart 2020 tot maart 2021 ongeveer maal twintig gegaan.

Voor u denkt dat dit een uitzondering is, zijn er tientallen cryptomunten die een vergelijkbare (en in de meeste gevallen veel hogere) toename in waarde hebben gezien.

Maar er zijn er ook die volledig in elkaar zijn gestort.

Hierdoor is het risico om geld te verliezen natuurlijk zeer groot, net als de kans om veel geld te verdienen. En dat is natuurlijk wat veel Nederlanders tot deze alternatieve investering aantrekt.

Vooral investeren in Bitcoin begint erg populair te worden. Een goede 700.000 Nederlanders zeggen Bitcoin in hun bezit te hebben, waarvan meer dan 60% die slechts vorig jaar hebben aangeschaft. Dat is niet alles, want ruim 3,5 miljoen Nederlanders overwegen een investering in Bitcoin.

Indien u zelf wil beginnen beleggen in crypto, moet u eerst op onderzoek gaan en kijken welke beste broker crypto aanbiedt voor Nederlanders. Er zijn een heleboel opties op de markt, maar niet allemaal bieden ze dezelfde kwaliteitsdienst aan.

Vastgoed

Vastgoed is een andere vaste waarde in het portfolio van menige Nederlander. Dit is immers een zeer betrouwbare bron van passief inkomen. Eens u een pand in eigendom neemt, kan u het beginnen verhuren en dan krijgt u elke maand rendement binnen.

Een nadeel hiervan is natuurlijk dat een stuk vastgoed aankopen vaak een hele grote brok uit uw budget zal nemen. U kan er ook zeer veel last mee hebben, als u slechte huurders in uw eigendom hebt.

De Nederlandse wet is zeer pro-huurder, dus iemand eruit gooien als die stopt met huur betalen kan niet zomaar. 

Maar de voordelen van beleggen in vastgoed zijn veel talrijker, dus het is geen wonder dat dit zo populair is bij Nederlandse beleggers.

Obligaties

Een obligatie is een schuldbewijs: u leent geld aan de overheid of aan een bedrijf en krijgt hier over een bepaalde periode een vaste rente op. Na afloop van die periode krijgt u de principiële som ook terug.

Obligaties zijn een veilige vorm van beleggen, maar Nederlanders zijn niet erg bezig met erin te beleggen, en slechts 5% van hun vermogen wordt hieraan besteedt.

Staatsleningen met een negatieve rente zijn immers niet erg aantrekkelijk, want dat betekent dat u geld moet betalen om uw geld te mogen uitlenen.

Hoeveel geld beleggen Nederlanders?

Zoals reeds eerder aangehaald investeert slechts 20% van de Nederlanders hun geld. Een analyse van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) nuanceert dit een beetje en toont aan dat maar liefst 66% van Nederlandse miljonairs aandelen of obligaties heeft, tegenover slechts 15% van de niet-miljonairs. 

Gemiddeld hebben dergelijke miljonairs rond de 900.000 euro belegd.

Huishoudens die in de leeftijdsgroepen 45 tot 75 jaar vallen zijn de Nederlanders die voornamelijk bezig zijn met beleggen, en die omvatten twee derde van alle particuliere beleggers.

Als we dan kijken naar hoeveel euro er specifiek bij het gemiddelde Nederlandse huishouden wordt belegd, is dit natuurlijk ook sterk afhankelijk van de leeftijdsgroep. Hoe ouder, hoe meer waarde de beleggingen hebben.

Dankzij het effect van rente op rente is dat geen verrassing.

Een klein overzichtje van de gemiddelde totale waarde van de beleggingen in aandelen en obligaties per leeftijdsgroep, per huishouden:

Tot 25 jaar: €4600
25 tot 35 jaar: €3900
35 tot 45 jaar: €9900
45 tot 55 jaar: €15.500
55 tot 65 jaar: €20.700
65 tot 75 jaar: €31.800
75 tot 85 jaar: €45.400
Ouder dan 85 jaar: €56.400

Dat is niet heel veel, en dergelijke cijfers tonen aan dat er nog heel wat ruimte tot groei zit in de Nederlandse beleggingsmarkt.


Laatst bewerkt op: 17 mei 2021 14:12

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Hoe populair is beleggen in Nederland?

Investeren is voor de gemiddelde Nederlander niet vanzelfsprekend. Slechts 20% van alle Nederlandse huishoudens zegt hun geld te beleggen. Dat is desondanks een sterke toename in vergelijking met de jaren voorheen, ongetwijfeld te danken aan de historisch lage rentepercentages die u bij een spaarboekje kan krijgen. Uit een onderzoek van … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: