001 - Escaperoom aglemeen

Kerkuilen op de zorgboerderij Amstelkade


Geplaatst op: 18 juli 2011

Zaterdag 16 juli werden op de zorgboerderij aan de Amstelkade jonge kerkuilen geringd. Ondanks het regenachtige weer was er veel belangstelling van jong en oud om deze unieke aangelegenheid van dichtbij bij te wonen.

Ton Goedemoed heette namens het IVN(vereniging voor natuur- en milieueducatie) iedereen van harte welkom en introduceerde Marc van Leeuwen als gecertificeerd vogelringer. Marc gaf tekst en uilleg over het nut van het ringen om vervolgens halsbrekende toeren uit te halen om de jonge, inmiddels van stevige klauwen voorziene kerkuilen uit de, in de nok van de schuur gelegen nestkast te vissen .Het was een lust voor het oog om te zien hoe de vijf jonkies stuk voor stuk gecontroleerd, gewogen en geringd werden .De jeugd had de ervaring van hun leven om ze even te mogen vasthouden .
De uiltjes zaten hier en daar nog in het dons maar hun karakteristieke hartvormige gezichtssluier kwam dominant naar voren.

Dit jaar mogen wij in Nederland erg tevreden zijn met de groei van de kerkuilpopulatie mede dankzij het vele vrijwilligerswerk van werkgroepen en enthousiaste boeren en eigenaren van gebouwen die nestgelegenheden creëren Zonder deze gastvrijheid kan de kerkuil zich niet handhaven. De steenuilpopulatie is helaas dit jaar een stuk minder t.g.v. voedselgebrek in de sneeuwrijke winterperiode. De gemiddelde levensduur van de kerkuil is slechts 3 jaar - 41% komt vroegtijdig om in het verkeer en word gevonden in de bermen van wegen die door de ingevoerde verschraling steeds meer soorten muizen herbergen.

De meeste broedparen leggen in april en mei eieren In goede veldmuizen jaren kunnen ze twee soms drie broedsels groot brengen .In november kunnen dan nog jongen uitvliegen. De eieren van de kerkuil zijn glansloos wit en ovaal van vorm. Ze leggen meestal 4-7 eieren. De broedduur bedraagt 30-40 dagen. Na het leggen van het eerste ei begint het vrouwtje meteen te broeden Om de 2 dagen wordt een nieuw ei gelegd, zodat het verschil in leeftijd erg groot is. Bij voldoende voedsel komen alle jongen aan bod. In tijden van schaarste alleen de sterkste.

De eerste drie weken worden de jongen door het vrouwtje gevoerd met kleine stukken prooi. Daarna kunnen de jongen de prooi in zijn geheel doorslikken. Al deze tijd is het mannetje verantwoordelijk voor het aan slepen van voedsel, later gaat het vrouwtje mee op jacht. Na 8-9 weken zijn de jongen gereed om te vliegen. Na 3 maanden trekken ze uit het broedterritorium van hun ouders weg.
Deze hele cyclus kan via een door het IVN geïnstalleerde Webcam op de Zorgboerderij gevolgd worden.
Het uilen project kwam mede tot stand door PITON CONSULTANCY te Wilnis.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Kerkuilen op de zorgboerderij Amstelkade

Zaterdag 16 juli werden op de zorgboerderij aan de Amstelkade jonge kerkuilen geringd. Ondanks het regenachtige weer was er veel belangstelling van jong en oud om deze unieke aangelegenheid van dichtbij bij te wonen. Ton Goedemoed heette namens het IVN(vereniging voor natuur- en milieueducatie) iedereen van harte welkom en introduceerde … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: