We denken niet voldoende na over onze oude dag, zo blijkt uit recent onderzoek van ActiZ, de branchevereniging van Nederlandse Zorgorganisaties. En dat terwijl ouder worden voor veel mensen betekent dat zij te maken krijgen met gezondheidsproblemen. ActiZ noemt het zorgelijk dat mensen zich niet voorbereiden, omdat hierdoor onnodig problemen kunnen ontstaan.
Hoewel De Ronde Venen niet tot de meest vergrijzende gemeenten behoort, neemt ook hier het aantal 65-plussers sterk toe. Momenteel is 21,7% van de inwoners 65 jaar of ouder, terwijl dit in 2004 nog 11,8% was (CBS). De gemeente gaat er in de Woonvisie 2025 dan ook vanuit dat het aantal 65-plussers tot 2030 nóg verder toe zal nemen. Dit heeft als gevolg dat de gemeente zich in zal moeten zetten voor een hoge toegankelijkheid en voldoende voorzieningen.
Langer thuis wonen
Hiermee neemt ook voor inwoners de noodzaak toe om na te denken over later. De oudere leeftijdsgroepen wonen vooral in een koopwoning, waar zij vooral door de veranderingen in de zorg langer blijven wonen. Omdat ze dat enerzijds willen, maar ook omdat er geen alternatieven zijn. Mede daarom onderzoekt de gemeente de haalbaarheid van de Blijverslening, waarmee particuliere huiseigenaren hun woning levensloopbestendig kunnen maken. Via deze lening is het bijvoorbeeld mogelijk om vergoedingen voor een traplift, ondersteuningsbeugels, badkameraanpassingen of andere woningaanpassingen te krijgen.
Meest overwogen aanpassing
Hoewel uit het onderzoek van ActiZ naar voren komt dat vooral 50-plussers de voorbereidingen uitstellen, erkennen zij wel dat het belangrijk is. Wordt het aan hen gevraagd, dan overwegen zij het vaakst om een traplift te laten installeren. Wie ondersteuning nodig heeft om langer thuis te blijven wonen en dit niet kan betalen, kan een traplift aanvragen via de Wmo. Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is de gemeente immers verantwoordelijk voor het ondersteunen van inwoners om (langer) zelfstandig thuis te wonen.
Opgave voor de gemeente
Gezien de landelijke cijfers en verwachtingen ligt er nog een flinke opgave voor de gemeente. Het tekort aan passende, maar vooral ook betaalbare woningen, is groot. De seniorenpartij verwacht dat voldoende en passend aanbod ervoor zal zorgen dat senioren doorstromen naar kleinere woningen, zo blijkt uit een interview met RTV Utrecht. De ambities en de mogelijkheden binnen de gemeente zijn in ieder geval hoog. Net als het aantal huizen dat de gemeente de komende jaren, volgens de plannng, bij laat bouwen.