Woensdag 11 oktober startte wethouder José de Robles (Jeugd en Onderwijs) op Vakcollege Thamen het project “Samen tegen jeugdcriminaliteit”. Wethouder De Robles: “Criminaliteit ver van jouw bed? Pakjes met drugs wegbrengen. Geld parkeren op jouw bankrekening. Gedwongen seks. Het gebeurt overal, ook bij jou op school en in jouw straat.”
Mooie beloftes, nare gevolgen
Steeds meer jongeren worden geronseld door criminelen, met mooie beloftes over snel geld verdienen. Zij worden bijvoorbeeld ingezet om drugspakketjes rond te brengen of hun bankrekening te laten gebruiken om crimineel geld te parkeren. Ook lopen meisjes én jongens het risico gedwongen te worden tot seks of illegale werkzaamheden. Vaak met nare gevolgen. Wethouder De Robles: “Helaas komt het steeds vaker voor. Ook bij jongeren in onze gemeente. Hoog tijd om de handen ineen te slaan tegen deze vormen van uitbuiting!”
Gadget
De gemeente benaderde de VO-scholen in onze gemeente om mee te doen aan het project “Samen tegen jeugdcriminaliteit”. Doel van het project is om jongeren vanaf 13 jaar in onze gemeente weerbaarder te maken. Weerbaarder houdt in dat zij voldoende kennis hebben om niet in te gaan op acties van ronselaars. En de gevolgen inzien van betrokkenheid bij criminele activiteiten.
Het project “Samen tegen jeugdcriminaliteit” startte op woensdag 11 oktober, in de Week van de Veiligheid. Alle tweedejaarsleerlingen van Vakcollege Thamen kregen in een klaslokaal video’s te zien waarin leeftijdsgenootjes vertellen hoe zij in de criminaliteit terecht zijn gekomen, wat voor impact dit had in hun leven, en hoe zij hieruit zijn gekomen. In de ondermijningsbus die op het schoolterrein was geparkeerd, leerden de scholieren spelenderwijs de werkwijze van criminelen kennen. En hoe je kunt voorkomen dat je verkeerde keuzes maakt. Ook kregen ze een gadget mee met tips en informatie die jongeren weerbaarder maakt tegen financiële, seksuele en arbeidsuitbuiting. En met hulpadressen voor wie er al mee te maken heeft. De gadget ligt na woensdag klaar voor alle jongeren van Uithoorn en De Kwakel in de leeftijd van 13-16 jaar.
Meer weten?
Lees meer over het project en de gadgets op www.uithoorn.nl/jeugdcriminaliteit.