De Baat (7e)

Financiële steun project in Niger


Geplaatst op: 12 mei 2010

Inwoners van de gemeente Aalsmeer en Kudelstaart kunnen bij de Stichting Onwikkelings-Samenwerking Aalsmeer subsidie aanvragen voor projecten in ontwikkelingslanden waarvoor zij een inzamelingsactie hebben gehouden.Een gedeelte van de opbrengsten van de jaarlijkse bazaar van de Doopsgezinde Gemeente is besteed aan een project in Niger onder de bezielende leiding van Marlies Sven.

De Kurfaya is de streek waar VivaSahel actief is. Het ligt in het noordwesten van Niger, tegen de grens met Mali aan. Water is er nergens in de buurt, maar diep (50m) onder de oppervlakte wel aanwezig. Het is daar een hard bestaan. De levensverwachting is er 44 jaar en de kindersterfte is erg hoog. Van de 13 miljoen mensen die er leven hebben er slechts 70.000 een betaalde baan. Ondanks het feit dat het een democratisch land is, is ruim 80% van de bevolking analfabeet en zijn de mensen zo arm, dat ze al gauw geneigd zijn, voor een paar kilo gierst, op de goede gever ervan te stemmen.

VivaSahel houdt zich al een aantal jaren bezig met het verbeteren van de voedselvoorziening in dit armste land van de Sahel, Niger. Door de grote droogte en omdat de watervoorziening slecht is, zijn er regelmatig voedseltekorten. Ook een sprinkhanenplaag kan de oogst volledig doen mislukken. Om de ernstige voedseltekorten op te vangen is het nodig dat in tijden van schaarste voldoende gierst is opgeslagen om tekorten te kunnen aanvullen. In 2008 is er in samenwerking met Onwikkelings-Samenwerking Aalsmeer en de Doopgezinde Gemeente Aalsmeer al geld beschikbaar gesteld om een tweede graanschuur te bouwen om in tijden van schaarste nog meer mensen van gierst te kunnen voorzien is. Die kan nu gerealiseerd worden. Uit de bazaaropbrengst van 2008 kon € 2519,62 bestemd worden voor de graanschuur en de OSA vulde dit bedrag aan met € 1875. Natuurlijk ben je daarmee nog niet klaar. Inmiddels hebben de Nigerijnen in samenwerking met Stichting VivaSahel gezorgd voor een betere watervoorziening waardoor de oogst vergroot kan worden. Er is het afgelopen jaar weer geploegd, gezaaid, gewied en geoogst. De gierstoogst ligt nu binnen en veilig in de graanschuren. In de nabije toekomst willen ze tuinen aanleggen met een hek eromheen om diefstal tegen te gaan en zodoende de oogst veilig te stellen. Dat kan geen houten hek worden: de bomen die er nog zijn moeten gespaard worden en een houten hek is diefstalgevoelig en niet erg sterk. Vandaar de aanvraag voor een ijzeren hek. Dat kost veel geld, vooral ook omdat de materialen er duur zijn. De OSA heeft maar liefst 2426 euro aan financiering toegekend bovenop de opbrengst van 2456 euro van de bazar van 2009 van de Doopsgezinde Gemeente. Inmiddels staat het hek er, zie foto. Alleen op de foto staan er mensen voor. Mooi om te weten dat door deze acties een kleine verbetering gerealiseerd kan worden in de leefomstandigheden van de Nigerijnen. De volgende actie zal gaan om aan de OSA een bijdrage te vragen voor de bouw van een klein ziekenhuisje. Volgend jaar zal u hierover weer worden bericht.

 

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Financiƫle steun project in Niger

Inwoners van de gemeente Aalsmeer en Kudelstaart kunnen bij de Stichting Onwikkelings-Samenwerking Aalsmeer subsidie aanvragen voor projecten in ontwikkelingslanden waarvoor zij een inzamelingsactie hebben gehouden.Een gedeelte van de opbrengsten van de jaarlijkse bazaar van de Doopsgezinde Gemeente is besteed aan een project in Niger onder de bezielende leiding van Marlies … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: