De nieuwe parochie St. Jan de Doper is een feit!
Negen parochies in de regio Vecht en Venen zijn per 9 april 2010 per decreet door bisschop W. Eijk samengevoegd (in burgerlijke termen: gefuseerd) tot één nieuwe parochie: St. Jan de Doper. Hiermee komen de vertrouwde parochienamen te vervallen en de voormalige parochies zullen voortaan geloofsgemeenschappen worden genoemd. De katholieke kerkgebouwen in Abcoude, Breukelen, De Hoef, Kockengen, Loenen aan de Vecht, Maarssen-Dorp, Maarssenbroek, Mijdrecht-Wilnis en Vinkeveen-Waverveen behouden hun namen.
Ofschoon het decreet per 9 april door de aartsbisschop is ondertekend, is er in samenspraak met betrokken partijen om financieel-administratieve redenen voor gekozen om de samenvoeging met terugwerkende kracht per 1 januari 2010 te laten ingaan. Pastoor Gerard Griffioen uit Mijdrecht, die al pastoor was van de negen parochies, is ook de eerste pastoor van de nieuwe parochie St. Jan de Doper. Pastoor Griffioen voert vanaf nu met één parochiebestuur, dat bestaat uit vijf zeer enthousiaste en gedreven (nieuwe) mensen, het bestuur over de nieuwe parochie. Er zijn nog twee vacatures in het parochiebestuur, die hopelijk in de komende maanden zullen worden ingevuld. Het nieuwe parochiebestuur bestaat naast de pastoor uit de volgende personen: Theo Goedendorp, Hans van Loenhoud, Peter van den Oord, Hans Rensink en Roland van der Vaart.
De samenvoeging is geïnitieerd door het Aartsbisdom Utrecht. Zo'n 300 parochies in het Aartsbisdom zijn/worden samengevoegd tot 45 nieuwe grote parochies. Achtergronden van de fusie zijn van organisatorische, financiële en van pastorale aard:
• Als gevolg van het teruglopende aantal pastores, verzorgt pastoor Griffioen samen met Theo Geurtsen en Piet Poppelaars (allebei priesters) en met Tejo van der Meulen en Jos van Os (beiden pastorale werkers), de pastorale zorg in Vecht en Venen, voor in totaal 20.000 parochianen. Voor dit kleine team is het ondoenlijk om voor negen afzonderlijke parochies beleid te maken en die aan te sturen. Bestuurlijke schaalvergroting was daarom gewenst.
• Ook kan worden gesteld dat het doel van de parochie ‘het geloof bereikbaar en toegankelijk maken' in de oude structuur slechts matig werd bereikt. Veel inzet en tijd was en is gericht op het organiseren, terwijl meer en meer aandacht moet worden besteed aan de pastorale inhoud. Door een meer beleidsmatige aanpak in de nieuwe structuur moet de pastorale zorg in ruime zin centraal komen te staan.
• Ofschoon een samenvoeging veelal in eerste instantie tot meerkosten leidt, zijn er mogelijkheden om aan de uitgavenkant te bezuinigen. Deze zullen nog niet direct worden gerealiseerd. Maar in dit onderwerp zal veel energie worden gestoken.
Het belangrijkste wat het pastorale team zich, samen met het nieuwe parochiebestuur en de negen geloofsgemeenschappen, ten doel stelt, is een ‘missionaire' kerk zijn: Een kerk die aantrekkelijk is en een boodschap heeft, niet alleen voor de vaste kern, maar ook voor mensen die daar niet toe behoren. Kortom, de parochie St. Jan de Doper hoopt voor u van betekenis te kunnen zijn.