ANWB waarschuwt wintersporters voor oplichting bij ongevallen
Wintersporters die gewond raken en voor behandeling naar het ziekenhuis moeten wordt aangeraden eerst de alarmcentrale van hun verzekeraar te bellen. Dat adviseert de ANWB aan de vooravond van de grote uittocht naar de wintersportgebieden. De organisatie wil voorkomen dat onfortuinlijke reizigers in de sneeuw worden opgezadeld met torenhoge rekeningen van privé-klinieken.
Volgens een woordvoerder van de bond kennen deze klinieken minder scrupules en contacteren zij bijvoorbeeld voor behandelingen niet altijd de verzekeraar. Toeristen moeten wel vaak tekenen voor behandeling maar lezen, door haast of pijn gedreven, de kleine lettertjes niet altijd even goed. Hierdoor zitten gedupeerde wintersporters soms met torenhoge rekeningen die niet door de verzekeraar worden vergoed.
Bij de alarmcentrales melden zich vele wintersporters die zich op deze manier bekocht voelen. Volgens een woordvoerder van de ANWB kan het niet fout gaan als er eerst wordt gebeld. "De reguliere klinieken beginnen overigens vaak niet eens aan een behandeling als er geen duidelijkheid is over vergoeding door de verzekeraar." De ANWB legde sinds het begin van het wintersportseizoen, half december, 715 dossiers aan. Dat staat ongeveer gelijk aan een jaar daarvoor, zo stelt de woordvoerder. Ruim negentig mensen werden gerepatrieerd uit de wintersportgebieden. Ook dat cijfer is ongeveer gelijk aan dat van een jaar eerder. De grootste hulpvraag kwam uit Oostenrijk (Tirol en Salzburg). Daar vieren nog steeds de meeste Nederlanders hun wintersportvakantie.
De ANWB benadrukt tevens dat mensen die laat beslissen om op wintersport te gaan, hun verzekering goed regelen. "Vaak schiet dat er bij in bij late beslissers. De kosten kunnen flink oplopen, bijvoorbeeld als er gerepatrieerd moet worden."