001 -Family
Gemeentelijke belasting en de waarde van uw woning (2)

Gemeentelijke belasting en de waarde van uw woning (2)


Geplaatst op: 3 februari 2010

Inwoners van De Ronde Venen ontvangen eind februari het jaarlijkse aanslagbiljet voor de gemeentelijke belastingen. Bij het aanslagbiljet zit een bijsluiter waarop informatie is te vinden over de verschillende belastingsoorten, de bijbehorende tarieven, kwijtschelding, automatische incasso, de Wet Waardering Onroerende zaken (WOZ) en het WOZ-loket dat inwoners kunnen inzien via internet.

Hoeveel gemeentelijke belasting u moet betalen, hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld of u alleen woont of met meerdere mensen een huishouden vormt. Voor de aanslag onroerende-zaakbelasting (OZB), die woningeneigenaren krijgen opgelegd, is de waarde van hun woning van belang. Deze wordt jaarlijks door een ervaren taxatiebureau vastgesteld. Het stelt de WOZ-waarde vast naar aanleiding van de verkoopprijzen van soortgelijke woningen in de directe omgeving. Hierbij let de taxateur op onder meer grondoppervlak, woonoppervlak, inhoud, staat van onderhoud en ligging van de woning.

De relatie WOZ-waarden en economische crisis
De waarde van woningen is vastgesteld in overeenstemming met de regels van de ‘Wet waardering onroerende zaken' (Wet WOZ). De Wet schrijft voor dat de WOZ-waarde in 2010 moet zijn vastgesteld naar het waardeniveau van uw woning op 1 januari 2009. Die waarde kan hoger of lager zijn dan de vorige WOZ-waarde in belastingjaar 2009.

In de eerste helft van 2008 was sprake van een stijging van prijzen van woningen. Deze stijging is niet ongedaan gemaakt door de daling in de tweede helft van 2008 als gevolg van de economische crisis.. De waarde van woningen op de peildatum 1 januari 2009 is dus, gemiddeld genomen, toegenomen in vergelijking met 1 januari 2008. Onderstaande grafiek, die is gebaseerd op basis van gegevens van het CBS en het Kadaster, laat dit beeld zien.

Belang bij WOZ-waarde
Inwoners vragen zich wellicht af waarom de gemeente geen rekening heeft gehouden met de dalende markt na 1 januari 2009. Er zijn belangrijke redenen waarom de gemeente dat niet heeft gedaan.

In de eerste plaats zou de gemeente hiermee in strijd handelen met de Wet WOZ. Die schrijft voor dat de WOZ-waarde in 2010 moet zijn vastgesteld naar waardepeildatum 1 januari 2009. De Waarderingskamer ziet nauwgezet toe op correcte toepassing van de wettelijke voorschriften. Bij onnauwkeurige taxaties krijgt een gemeente geen toestemming de WOZ-beschikkingen te verzenden.

Bovendien zijn huiseigenaren niet gebaat bij een te lage waardering in een vastgoedmarkt waarin prijzen onder druk staan. Ook al betreft het hier het waardeniveau per 1 januari 2009, onjuiste negatieve berichtgeving over het waardeniveau van woningen zet de huidige prijzen alleen maar verder onder druk.

Ook wordt de WOZ-waarde maatschappelijk steeds breder gebruikt. Zo zijn er verstrekkers van (hypothecaire) leningen die de WOZ-waarde als uitgangspunt nemen en verzekeraars die de WOZ-waarde hanteren voor de brandverzekering. Een te lage WOZ-waarde is dan voor een huiseigenaar een nadelig aspect. Kort samengevat bewijst een gemeente huiseigenaren geen dienst met een te lage WOZ-waardering.

Relatie WOZ-waarde en tarieven OZB
De gemeenteraad heeft in december 2009 besloten de OZB-tarieven met 2 procent te verhogen. Maar of u als woningbezitter ook meer of minder OZB gaat betalen is moeilijk te zeggen, dat verschilt van geval tot geval.

De waardeontwikkeling van uw woning heeft slechts een beperkte invloed op de hoogte van uw aanslag onroerende-zaakbelastingen. Dat heeft te maken met de wijze waarop de gemeente de hoogte van de OZB-tarieven bepaalt. De hoogte van de tarieven is veelal afhankelijk van de gemeentelijke financiële situatie. De gebruikelijke praktijk van de afgelopen jaren is dat als de gemiddelde WOZ-waarde stijgt, de OZB-tarieven worden verlaagd. Maar bij een dalende WOZ-waarde stijgen juist de OZB-tarieven. Het hebben van een stabiele bron van inkomsten speelt daarbij voor de gemeente een belangrijke rol.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gemeentelijke belasting en de waarde van uw woning (2)

Inwoners van De Ronde Venen ontvangen eind februari het jaarlijkse aanslagbiljet voor de gemeentelijke belastingen. Bij het aanslagbiljet zit een bijsluiter waarop informatie is te vinden over de verschillende belastingsoorten, de bijbehorende tarieven, kwijtschelding, automatische incasso, de Wet Waardering Onroerende zaken (WOZ) en het WOZ-loket dat inwoners kunnen inzien via … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: