De Groene Venen organiseerde in november van het vorige jaar haar 2e Grutto-workshop. Een groot aantal vragen werd voorgelegd aan deelnemers van o.a. SOVON Vogelonderzoek Nederland, Staatsbosbeheer, de agrarische natuurvereniging, weidevogelbeschermers en agrariërs zoals: Is er een minimum-areaal nodig om weidevogels in stand te houden? Wat betekent moerasvegetatie voor weidevogels? Zitten daar veel bedreigende dieren in zoals de hermelijn, de vos, de buizerd etc.?
Nederland is voor de grutto een heel belangrijk broedgebied. Een essentiële rol daarin is weggelegd voor onze Demmerikse Polder. Grutto-jongen gedijen het beste als er rust is in het broedgebied, als er pas wordt gemaaid als de jongen vliegvlug zijn en als de kuikens in een kruidenrijk grasland hun insectenmaaltje kunnen vinden.
Een belangrijke conclusie van de workshop is dat de polder Groot Wilnis-Vinkeveen een gebied is met heel veel potentie voor weidevogels en dat het met de juiste maatregelen zeer goed mogelijk is om de Gruttopopulatie fors te laten groeien. Op termijn zou het gebied fungeren als weidevogel-kraamkamer en stapsteen voor andere weidevogelgebieden.
Alle resultaten van de workshop zijn opgenomen in de notitie die De Groene Venen over het Grutto-beleid heeft geschreven. Deze uitkomsten zullen worden meegenomen in de uitvoeringsagenda die door Bureau Wing zal worden opgesteld. Bureau Wing werkt in opdracht van de Provincie Utrecht samen met alle belanghebbende aan een gebiedsconvenant voor de inrichting van Groot Wilnis - Vinkeveen. Verwacht wordt dat het convenant in januari 2010 zal worden ondertekend. Iedereen die in dit onderwerp is geïnteresseerd kan de Grutto-nota downloaden via de website van De Groene Venen (www.degroenevenen.eu).