Opgelet: ‘kerstkrakers!’
De politie constateert al meerdere jaren achtereen dat er veel woninginbraken worden gepleegd op kerstavond, 24 december en de daarop volgende dagen.
Kennelijk hebben sommige personen een andere gedachte dan de kerstgedachte. Op deze avonden zijn bewoners vaak niet thuis en daar spelen deze personen handig op in. Vanwege de duisternis in het vaak goed te zien welke bewoners wel en niet thuis zijn. Om zoveel mogelijk te voorkomen dat u slachtoffer wordt van woningbraak heeft de politie een aantal tips voor u.
- Als u op kerstavond/dagen uw huis verlaat, zorg er dan voor dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Laat een lichtje branden of maak gebruik van een tijdschakelaar.
- Als u op vakantie gaat, zorg ervoor dat uw woning een bewoonde indruk maakt; zorg dat de post uit de brievenbus gehaald wordt (of laatuw post door TNT post bewaren)en laat het licht aan en uit doen door gebruik te maken van een tijdschakelaar;
- Als buurtbewoners kunt u voor elkaar een oogje in het zeil houden bij afwezigheid. *Vertel uw buren wanneer u weggaat en terugkomt. Laat ze eventueel hun (tweede) auto parkeren op uw oprit;
- Berg ladder, tuinmeubilair en kliko’s altijd op en laat geen (tuin)gereedschap rondom uw woning liggen;
- Zet geen waardevolle spullen in het zicht. Tegenwoordig werken woninginbrekers veel meer buitgericht. LCD -en plasmaschermen zijn gewilde objecten, evenals laptops die voor het grijpen liggen;
Boeven vangen doen we samen
De politie kan zonder uw melding veel moelijker boeven vangen. Daarom als u getuige bent van een verdachte situatie of een woninginbraak, neem dan direct via het alarmnummer 112 contact op met de politie. Snel optreden van de politie kan een (woning)inbraak voorkomen of kan ertoe leiden dat de dader op heterdaad wordt gepakt. Let op het signalement van de verdachte personen en op kenmerken van eventuele vervoersmiddelen, zoals merk, type, kleur en het kenteken. Uw informatie kan cruciaal zijn voor de opsporing en aanhouding van de verdachte(n). Niet spoedeisende informatie kunt u doorgeven via het algemene nummer 0900-8844 of Meld Misdaad anoniem 0800-7000.
Aangifte doen
Wij vragen u om altijd aangifte te doen bij woninginbraak. Is er geen dader bekend, dan is het ook mogelijk om via internet aangifte te doen (www.politie.nl). Het voor uzelf registreren van uw spullen (kenmerken, bepaalde typenummers, afbeeldingen) voorkomt geen inbraken, maar helpt de politie om uw spullen te kunnen teruggeven in geval van diefstal.