De Baat (7e)

Ronde Venen wil minder uitstoot broeikasgas en lager energieverbruik


Geplaatst op: 29 oktober 2008
De gemeente De Ronde Venen wil de uitstoot van broeikasgassen en het verbruik van energie de komende jaren verminderen. Dat staat in het plan van aanpak Klimaatbeleid dat het college van Burgemeester en Wethouders dinsdag 28 oktober heeft vastgesteld. De doelstelling moet onder andere worden bereikt door het gebruik van duurzame energie en energiebesparing te stimuleren en voorwaarden te stellen ten aanzien van energiegebruik bij nieuwbouw.

Klimaatverandering heeft een grote impact op mens en natuur. De veroorzaker van de huidige versterkte veranderingen is de mens. Nederland maakt zich sterk om klimaatverandering zoveel mogelijk tegen te gaan en de gemeente De Ronde Venen vindt dat zij hier ook zeker een bijdrage aan moet leveren door een “klimaatbeleid” te voeren en het goede voorbeeld te geven.

In het plan van aanpak is daarom afgesproken dat bij nieuwbouw van gemeentelijke gebouwen hogere energieprestaties gehaald moeten worden dan wettelijk voorgeschreven. Ook gaat de gemeente duurzaam inkopen en wordt er groene stroom gebruikt. Bij bestaande gemeentelijke gebouwen, openbare verlichting en voor het eigen wagenpark streeft de gemeente naar energiebesparing.

Klimaatbeleid komt vooral neer op het besparen van energie en het opwekken van duurzame energie. De gemeente werkt hierin samen met andere gemeenten in de regio. Naast het beperken van de gevolgen van klimaatveranderingen zijn er nog andere redenen om energie te besparen, namelijk: kostenbesparing (verspilling), de beperkte voorraad fossiele brandstoffen te sparen en minder afhankelijkheid te worden van energielevering uit het buitenland.

Het plan van aanpak wordt ook gebruikt om op basis van Stimulering van Lokale Klimaatinitiatieven (SLOK) geld van het Rijk te krijgen voor de uitvoering van het klimaatbeleid. Het geld van het Rijk is bestemd voor personeel, onderzoek, communicatie en educatie. Dus niet voor investeringen in infrastructuur en dergelijke. Het geld wordt beschikbaar gesteld omdat het Rijk op die manier hoopt dat klimaatbeleid bij gemeenten een vaste plek krijgt. De uitkering dient tevens ter ondersteuning van het met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in november 2007 gesloten klimaatakkoord 2007–2011. Tevens wordt ermee een bijdrage geleverd aan de kabinetsdoelstellingen met betrekking tot het werkprogramma ‘schoon en zuinig’, te weten: 2% energiebesparing per jaar, 20% duurzame energie in 2020 en een 30% reductie van broeikasgassen in 2020.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Ronde Venen wil minder uitstoot broeikasgas en lager energieverbruik

De gemeente De Ronde Venen wil de uitstoot van broeikasgassen en het verbruik van energie de komende jaren verminderen. Dat staat in het plan van aanpak Klimaatbeleid dat het college van Burgemeester en Wethouders dinsdag 28 oktober heeft vastgesteld. De doelstelling moet onder andere worden bereikt door het gebruik van … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: