Internationaal netwerk van vrouwenhandelaren aangepakt
In een onderzoek van de Nationale Recherche naar een omvangrijk netwerk van internationaal opererende Turkse vrouwenhandelaren zijn woensdag in Nederland en Duitsland 13 verdachten aangehouden.
In Amsterdam, Vinkenveen en Assendelft doorzochten rechercheurs in de nacht van woensdag op donderdag zeven woningen van verdachten. De Duitse politie heeft drie adressen doorzocht in Ludwigshafen en Mannheim.
Inmiddels is een Litouwse vrouw opgevangen door hulpverleners. Zij zal mogelijk aangifte doen tegen de mensenhandelaren. In de bekende prostitutiegebieden van Amsterdam, Alkmaar en Utrecht wordt sinds woensdagavond verscherpt toezicht gehouden door controleurs. Vrouwen die aangeven slachtoffer te zijn van mensenhandel wordt opvang aangeboden. Prostituees zullen de komende tijd door de politie actief worden benaderd.
Vier verdachten zijn woensdagavond in Duitsland in de omgeving van Keulen aangehouden toen zij met snelheden tot boven de 180 km/u onderweg waren naar een vliegveld om vermoedelijk uit te wijken naar Turkije. Zij werden in nauwe samenwerking met de Duitse politie onderschept door een Nederlands arrestatieteam. Van de twee hoofdverdachten, twee Turkse broers van 36 en 41 jaar, zijn woensdagavond in Mannheim de moeder en hun zuster aangehouden.
De zes verdachten die in Nederland zijn aangehouden hebben allen de Turkse nationaliteit. Rechercheurs van de Nationale Recherche zijn gisteren afgereisd naar Turkije om in samenwerking met de Turkse autoriteiten beslag te leggen op het vermogen van de mensenhandelaren.
Het criminele netwerk van mensenhandelaren maakt zich vermoedelijk schuldig aan gedwongen prostitutie, een zeer ernstige vorm van mensenhandel. Het onderzoek heeft aan het licht gebracht dat verhandelde vrouwen, fysiek en psychisch zijn mishandeld, werden uitgebuit en volstrekt afhankelijk waren van de handelaren. Ze werden bovendien bewaakt door bodyguards van de organisatie.
De vrouwen werden tewerkgesteld in de bekende prostitutiegebieden in Amsterdam, Alkmaar en Utrecht, waar zij zich 12 uur per dag in soms mensonterende omstandigheden gedwongen beschikbaar stelden voor klanten. In het onderzoek heeft de Nationale Recherche zicht gekregen op meer dan 90 geëxploiteerde vrouwen uit Nederland, Polen, Roemenië, Duitsland, Bulgarije en Ierland.
De Turkse misdaadorganisatie wast de opbrengsten uit de mensenhandel vermoedelijk wit via stromannen. De mensenhandelaren beschikken over onroerend goed in Duitsland en Turkije met een waarde van miljoenen euro’s.
De Nationale Recherche werkt nauw samen met de Koninklijke Marechaussee en de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD). Het belangrijkste doel van het strafrechtelijk onderzoek is de opsporing en vervolging van de criminele leiders, de ontmanteling van hun organisatie en de ontneming van door misdaad verkregen vermogens.
Slachtoffers van de mensenhandelaren krijgen bijzondere aandacht en worden begeleid door hulpverleners. Het verzamelen van bewijzen tegen mensenhandelaren wordt doorgaans bemoeilijkt omdat de slachtoffers zeer terughoudend zijn om aangifte te doen tegen hun uitbuiters. Het vergt daarom langere tijd en andere opsporingsmethoden om bewijs te verzamelen.
De aanpak van mensenhandel is een landelijke prioriteit waar politie en openbaar ministerie permanent aandacht aan geven. De bestrijding maakt zichtbaar dat uitbuiting en misbruik van mensen in de (legale) seksindustrie niet worden getolereerd. Daarbij wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht met het bestuur.
De in Duitsland aangehouden verdachten worden binnenkort overgeleverd aan Nederland. De andere verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Groningen.