Afvalwijzer De Ronde Venen
Geplaatst op: 26 oktober 2005
Glas
Glas is een echt natuurproduct, dat eindeloos in de kringloop kan blijven voortbestaan. Een verpakking van glas is daarom milieuverantwoord. Glas kan namelijk altijd weer gerecycled worden, zonder dat er daarbij kwaliteit of materiaal verloren gaat.
Bij de recycling van het glasbakglas worden de grondstoffen kalk, zand en soda bespaard. Glas dat van grondstoffen is gemaakt is niet te onderscheiden van glas dat van gerecycled glas is gemaakt. Bovendien gaat bij elke 10% scherven het energieverbruik met 2,5% omlaag. De scherven van 20 éénliterflessen besparen 12,5 kilo natuurlijke grondstoffen.
Rondje glas
Wij gooien sinds jaar en dag onze eenmalige glazen verpakkingen in de glasbak. Een prima zaak, want op deze manier kan het glas eindeloos opnieuw gebruikt worden voor het maken van nieuw glas. Maar wat gebeurt er eigenlijk met ons glas als wij het netjes in de glasbak hebben gegooid?
Flessen wijn, ketchup of potten mayonaise. Potjes voor pindakaas, jam, babyvoeding en groenten. In ieder huishouden wordt heel wat glas gebruikt. Al dit eenmalige glas dat wij in de supermarkt kopen, gooien we na gebruik natuurlijk in de glasbak. Als de glasbak vol is, haalt een speciale vrachtwagen van de glasinzamelaar de inhoud van de bak op. Dit glas brengt hij vervolgens naar de glasbewerkingsinstallatie.
Omdat andere zaken dan glas de productie van nieuw glas ernstig kunnen verstoren, wordt het glas hier schoongemaakt. En dan hebben we het niet over het wassen van het glas, want dat is niet nodig. Wel worden grote doppen en dekseltjes en andere zaken die niet in de glasbak horen handmatig verwijderd. Lichtere materialen, zoals doppen, deksels, papier en plastic worden met behulp van luchtstromen, magneten en lasers verwijderd. Ook wordt het glas in kleine stukjes gebroken. Deze zuivere glasscherven gaan na een strenge controle naar de glasfabriek.
Glas wordt normaal gemaakt van zand, kalk en soda, die bij hoge temperaturen van zo'n 1500°C worden versmolten. In plaats hiervan worden nu de glasscherven gebruikt. De glasfabriek brengt de nieuwe flessen en potten naar de fabrikant die ze vult met bijvoorbeeld boontjes, sambal of augurken. Deze volle potten en flessen gaan dan weer naar de winkel waar wij die pot doperwten of fles ketchup weer kopen. En na gebruik… gooien we die weer in de glasbak! Zo is het rondje glas weer rond.
Glas is een echt natuurproduct, dat eindeloos in de kringloop kan blijven voortbestaan. Een verpakking van glas is daarom milieuverantwoord. Glas kan namelijk altijd weer gerecycled worden, zonder dat er daarbij kwaliteit of materiaal verloren gaat.
Bij de recycling van het glasbakglas worden de grondstoffen kalk, zand en soda bespaard. Glas dat van grondstoffen is gemaakt is niet te onderscheiden van glas dat van gerecycled glas is gemaakt. Bovendien gaat bij elke 10% scherven het energieverbruik met 2,5% omlaag. De scherven van 20 éénliterflessen besparen 12,5 kilo natuurlijke grondstoffen.
Rondje glas
Wij gooien sinds jaar en dag onze eenmalige glazen verpakkingen in de glasbak. Een prima zaak, want op deze manier kan het glas eindeloos opnieuw gebruikt worden voor het maken van nieuw glas. Maar wat gebeurt er eigenlijk met ons glas als wij het netjes in de glasbak hebben gegooid?
Flessen wijn, ketchup of potten mayonaise. Potjes voor pindakaas, jam, babyvoeding en groenten. In ieder huishouden wordt heel wat glas gebruikt. Al dit eenmalige glas dat wij in de supermarkt kopen, gooien we na gebruik natuurlijk in de glasbak. Als de glasbak vol is, haalt een speciale vrachtwagen van de glasinzamelaar de inhoud van de bak op. Dit glas brengt hij vervolgens naar de glasbewerkingsinstallatie.
Omdat andere zaken dan glas de productie van nieuw glas ernstig kunnen verstoren, wordt het glas hier schoongemaakt. En dan hebben we het niet over het wassen van het glas, want dat is niet nodig. Wel worden grote doppen en dekseltjes en andere zaken die niet in de glasbak horen handmatig verwijderd. Lichtere materialen, zoals doppen, deksels, papier en plastic worden met behulp van luchtstromen, magneten en lasers verwijderd. Ook wordt het glas in kleine stukjes gebroken. Deze zuivere glasscherven gaan na een strenge controle naar de glasfabriek.
Glas wordt normaal gemaakt van zand, kalk en soda, die bij hoge temperaturen van zo'n 1500°C worden versmolten. In plaats hiervan worden nu de glasscherven gebruikt. De glasfabriek brengt de nieuwe flessen en potten naar de fabrikant die ze vult met bijvoorbeeld boontjes, sambal of augurken. Deze volle potten en flessen gaan dan weer naar de winkel waar wij die pot doperwten of fles ketchup weer kopen. En na gebruik… gooien we die weer in de glasbak! Zo is het rondje glas weer rond.