Mijdrechts bedrijf ’brandmerkt’ appels
Een precies werkje. Dat is het bij de proefopstelling van de laser in een bedrijfspand op het Mijdrechtse industrieterrein. Met behulp van een liniaal legt een medewerker een appel op precies 74 millimeter van de laser. Eén druk op de knop en de hete lichtbundel haalt een dun laagje van de schil. De tekst is duidelijk zichtbaar. In minder dan een seconde is het fruit ’gebrandmerkt’. Een speciale coating voorkomt dat de appel uitdroogt. Gemonteerd op een lopende band kan het apparaat zo driehonderd meter appels per minuut graveren. De uitvinding maakt de fruitstickers overbodig. Op de plakplaatjes staat nu vaak een logo, het land van herkomst en de fruitsoort. Die informatie kan de laser straks op het fruit graveren. In Amerika wordt de techniek al volop toegepast. ,,Een plakplaatje kun je er zo afhalen. De codering is niet uitwisbaar. Dat maakt het fraudebestendig,’’ zegt algemeen-directeur De Ruiter van PerfoTec.
De vinding is volgens De Ruiter een uitkomst voor distributeurs en handelaren in groente en fruit. De aanschaf van stickers kost bedrijven jaarlijks handenvol geld. De lasertechniek is een eenmalige investering en op termijn aanzienlijk goedkoper.
Het bedrijf
levert ook lasers die microgaatjes in folie maken. Hiermee blijft bijvoorbeeld voorgesneden groente of fruit langer vers.
Het bedrijf richt zich met de nieuwe laser in eerste instantie op de groente- en fruitmarkt. Maar de techniek is ook in andere bedrijfstakken niet onopgemerkt gebleven. Kaasmakers hebben inmiddels naar de mogelijkheden geïnformeerd en ook een kippenslachterij heeft met het bedrijf contact gezocht.WennenOf de consumenten een hap willen zetten in ’gelaserde’ appels en peren is nog de vraag. De Ruiter denkt dat het een kwestie is van wennen. ,,Het is onbekend en dat schrikt af. Mensen associëren het met een tatoeage, maar wij gebruiken geen inkt. We halen alleen iets weg. Deze techniek is absoluut niet gevaarlijk voor de volksgezondheid.’’