001 - brw mdr

Rampenfonds Wilnis keert uit


Geplaatst op: 21 maart 2005

De Stichting Rampenfonds Dijkdoorbraak Wilnis keert binnenkort tegemoetkomingen uit aan gedupeerden van de dijkverschuiving in Wilnis. De gedupeerden die een aanvraag bij het fonds hebben ingediend, hebben inmiddels bericht ontvangen over de hoogte van de uitkering.

Het rampenfonds
Direct na de dijkdoorbraak is de Stichting Rampenfonds Dijkdoorbraak Wilnis in het leven geroepen door een groep vrijwilligers die zich wilde inzetten voor de gedupeerden. Van allerlei kanten is het geld binnengekomen: acties van verschillende clubs, winkels en bedrijven, optredens waarvan de entreegelden beschikbaar werden gesteld, de opbrengst van collectes in verschillende kerken, bijdragen van provincie, waterschap, bedrijven en particulieren. Al met al heeft de Rondeveense bevolking en de regio een geweldige prestatie geleverd. Het rampenfonds is bedoeld om daar waar schade niet wordt vergoed, de gedupeerden financieel te ondersteunen. Het rampenfonds heeft zo'n 484.000 euro in kas.

Verdeelsleutel
Dat is een fantastisch bedrag, maar niet genoeg om alle schades die niet onder de rijksregeling WTS vallen te vergoeden. De WTS vergoedt schades aan opstal en inboedel. Als het fonds zou uitkeren voor schades die wel onder de WTS vallen, wordt de tegemoetkoming uit het fonds afgetrokken van de WTS uitkering, ook al is die uitkering geen 100%. Niet onder de WTS vallen bijvoorbeeld schades aan tuinen, tuinhuisjes, boten, woonarken en auto's. Zo'n 240 mensen hebben een beroep op het rampenfonds gedaan, voor een totaalbedrag van 619.370,= euro. Omdat het ingezamelde bedrag niet voldoende is om alle verzoeken voor een tegemoetkoming volledig te kunnen honoreren, is een verdeelsleutel gemaakt die als volgt luidt:

  1. de schade aan auto's die niet door
  2. de verzekering wordt gedekt, wordt vergoed met een eigen risico van 136 Euro. Dit eigen risico is gebruikelijk voor auto's met een cascoverzekering;
  3. schade aan woonarken wordt vergoed voor 90%;
  4. schade aan vrijstaande opstallen als tuinhuisjes wordt voor 90% vergoed; inboedelschade van woonarken, tuinhuisjes e.d. wordt voor 90% vergoed;
  5. Schades die onder de WTS vallen, maar kleiner zijn dan 500 Euro (en daarom niet door het rijk worden uitgekeerd) worden vergoed voor 90%;
  6. het resterende bedrag wordt verdeeld onder gedupeerden die een tegemoetkoming voor schade aan tuinen, steigers en beschoeiingen hebben aangevraagd. De verdeling is naar rato, dat betekent dat alle gedupeerden eenzelfde percentage (74,3%) van de schade krijgen uitgekeerd.

BCE-rapport is de basis voor uitkering

De bestuursleden van het rampenfonds zijn geen schade-experts.
Daarom is de tegemoetkoming uit het rampenfonds gebaseerd op de schaderapporten van BCE die door beëdigd taxateurs zijn opgesteld. BCE is ingeschakeld door de gemeente en het rijk en heeft ook de WTS-schades getaxeerd.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Midpoint FM & TV

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Rampenfonds Wilnis keert uit

De Stichting Rampenfonds Dijkdoorbraak Wilnis keert binnenkort tegemoetkomingen uit aan gedupeerden van de dijkverschuiving in Wilnis. De gedupeerden die een aanvraag bij het fonds hebben ingediend, hebben inmiddels bericht ontvangen over de hoogte van de uitkering. Het rampenfonds Direct na de dijkdoorbraak is de Stichting Rampenfonds Dijkdoorbraak Wilnis in het … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: