Anders dan de gemeente Aalsmeer eerder meldde, is de actie ‘Doorzon’ die woonfraude tegengaat, nog niet gekoppeld aan de actie ‘de Schijnwerper’ waarbij inwoners zelf verdenkingen van woonfraude kunnen doorgeven.
De actie Doorzon behelst aparte afspraken tussen gemeente, woningbouwvereniging Eigen Haard en de politie om diverse vormen van woonfraude op te sporen. Denk hierbij aan het drijven van illegale wietplantages, prostitutie in relatie tot onderdrukte vrouwen, mensenhandel of drugshandel. Bij het opsporen van deze en andere vormen van woonfraude wordt echter met nadruk nog níet - zoals eerder abusievelijk is vermeld - actief om de medewerking van het publiek gevraagd.
Project Schijnwerper
Het project Schijnwerper is gericht op de aanpak van andere vormen van woonfraude. Hierbij moet men denken aan illegale bewoning/kamerverhuur, onterechte woningtoewijzing en onderverhuur. Het belangrijkste doel van Schijnwerper is het handhaven van het woningbestand om zo woningen opnieuw beschikbaar te stellen aan de huurders waarvoor ze bedoeld zijn.
Overigens biedt woningbouwvereniging Eigen Haard ook de mogelijkheid om woonfraude te melden via een meldingsformulier op hun website. Zie hiervoor: www.eigenhaard.nl/informatie-en-service/huurder/klachten-en-overlast/melden-woonfraude
Enthousiaste meldingen
Uit het enthousiasme waarmee bewoners nu al meldingen doorgeven, blijkt dat er kennelijk behoefte bestaat aan een koppeling met de actie Schijnwerper. Een onderzoek naar de haalbaarheid van invoering van deze actie zal binnenkort meer duidelijkheid verschaffen.