Zowel het Oranje Fonds als het Skanfonds hebben Tympaan-De Baat een bedrag toegekend voor het opstarten van het project ‘Break Out’. Een project bestemd voor inwoners in de gemeente De Ronde Venen die om welke reden dan ook een gemis aan sociale contacten ervaren, hun netwerk willen uitbreiden en daar ondersteuning bij wensen. Vrijwillige netwerkcoaches van Tympaan-De Baat helpen daarbij.
Het belang van een sterk, sociaal netwerk
Een sterk netwerk betekent betrokkenheid, emotionele ondersteuning, hulp, warmte, gezelligheid, activiteiten en maatschappelijke participatie. Mensen kunnen door omstandigheden of ontwikkelingen in de persoonlijke levenssfeer, zoals het overlijden of ziekte van de partner, een verhuizing of een scheiding uit hun evenwicht raken. Oude, vertrouwde netwerken vallen weg of blijken niet voldoende te zijn. Het kan soms moeilijk zijn de draad weer op te pakken. Daardoor kan het gebeuren dat iemand vast komt te zitten in een situatie met weinig sociale contacten en uiteindelijk eenzaamheid.
Break Out: Een netwerk, samen sterk!
In de gemeente De Ronde Venen is behoefte aan een project waarbij mensen die in een situatie als boven beschreven terecht zijn gekomen of dreigen te komen, ondersteuning kunnen krijgen in de vorm van een netwerkcoach, teneinde op die manier weer sociaal actief te worden en het gevoel van eigenwaarde en de zelfredzaamheid te vergroten. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: “Het Oranje Fonds bevordert betrokkenheid in de samenleving. Door onze steun ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plek in de maatschappij. We verwachten dat onze bijdrage dit bijzondere project een goede stimulans geeft en zo onze doelstelling helpt bereiken.”
Een netwerkcoach is neutraal, oordeelt niet en respecteert het tempo en de keuzes van de ander. Netwerkcoaches krijgen een training aangeboden van Tympaan-De Baat bestaande uit 5 dagdelen. De netwerkcoach is geen hulpverlener of maatje, maar denkt mee; de persoon doet het uiteindelijk zelf!
Wilt u graag meer contacten? Of wilt u uw oude contacten van vroeger weer oppakken? Ziet u beren op de weg en kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact op met Susan Pelsmaeker, s.pelsmaeker@stdb.nl of met Esther Smit, e.smit@stdb.nl of bel naar Tympaan-De Baat, 0297–230280.
Lijkt het u wat om (vrijwillige) netwerkcoach te worden? Zie voor een uitgebreide omschrijving www.steunpuntvrijwilligerswerk.info , vacaturenummer 9784 of neem contact op met bovengenoemde personen.
Het Oranje Fonds brengt ons bij elkaar
Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het € 31 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, de Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.
Het Skanfonds geeft mensen de kans
Skanfonds is een nationaal fonds dat zich specifiek sterk maakt voor mensen in kwetsbare situaties. Het steunt initiatieven waardoor mensen weer hoop en perspectief krijgen. En die hen helpen een nieuwe plek in de samenleving te krijgen. Skanfonds steunt die initiatieven met geld en expertise. Geïnspireerd door zijn katholieke wortels, wil het fonds zo bijdragen aan een rechtvaardige wereld. Een wereld waarin mensen omzien naar elkaar en waarin ieder mens telt. Skanfonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Lotto.