Aalsmeer is van oudsher een gemeente met veel groen en water. Het openbaar groen is het visitekaartje van de gemeente. Een heldere groenstructuur en een groene uitstraling maken Aalsmeer nog aantrekkelijker voor bewoners, bedrijven en recreanten. Het groen zorgt voor de leefbaarheid van de woonomgeving. In de bebouwde omgeving zijn bomen en beplantingen belangrijk vanuit lokale klimaataspecten, zoals fijnstof filter, demping geluid, windbeschutting, schaduw. Sinds 2009 voert De Meerlanden in opdracht van de gemeente het onderhoud uit van de openbare ruimte. Vanwege de neergaande lijn in beeldkwaliteit en na tekortkomingen op de prestaties voor met name het groenonderhoud in 2012 is in 2013 een verbetertraject ingezet.
Wethouder Beheer Ad Verburg: ’Het tijdig vervangen van groenvoorzieningen en bomen is noodzakelijk voor het in stand houden van deze structuren. Alle beplanting heeft een einde levensduur en alleen schoffelen en snoeien kunnen niet voorkomen dat er op termijn beplantingen ontstaan met dode of kale plekken of dat overlast of zelfs gevaarlijke situaties voorkomen. Door de omvang van verouderde beplanting in Aalsmeer en de achterstanden in renovaties, kunnen we spreken van een noodzakelijke, ware inhaalslag. De minimale, jaarlijkse vervangingsbehoefte is berekend om structurele vervangingen door te voeren.’
In de gemeente Aalsmeer zijn ongeveer 10.000 bomen en80 hectare(ongeveer 120 voetbalvelden) beplantingen. De helft van de beplantingen is verouderd. Er is dertig jaar nauwelijks een renovatie uitgevoerd, behalve projecten in combinatie met riolerings- en wegwerkzaamheden. Daardoor vertoont een deel van de bestaande beplantingen en bomen verval en wordt niet meer aan de beeldkwaliteit voldaan. Buiten is dit zichtbaar door veel kale plekken in het groen, veelvuldig gesnoeide grove beplantingen, smalle en donkere doorgangen en donkere situaties door dichte boombeplantingen. In sommige vakken met rozenstruiken bijvoorbeeld zijn de rozen 20 jaar en bloeien niet meer. Sommige struiken zijn zo hoog gegroeid, hoger dan twee meter, dat het beeld weg is en vervanging noodzakelijk.
De berekening wijst uit dat er minimaal 350.000 euro nodig is per jaar om vervangingen uit te voeren. Als alle verouderde beplantingen worden vernieuwd dan is nog eens eenmalig een miljoen euro nodig.
In de zomer 2013 heeft wethouder Ad Verburg rondgefietst met een ruime vertegenwoordiging van de gemeenteraad. Tijdens deze rondrit heeft men uitleg gekregen over het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Een aandachtpunt was de vervanging van groen, waarvoor de wethouder een voorstel aankondigde.
Het college heeft in het Informeel Overleg van 30 januari jl. de gemeenteraad geïnformeerd over de omvang en de noodzaak om de beplantingen te gaan vervangen. Het college wil inzetten op deze vervangingen en de benodigde financiële middelen beschikbaar krijgen bij de Lentenota. Dat is het moment dat de raad integraal de investeringsbudgetten afweegt en de keuzes maakt.
Al eerder zijn de beheerplannen voor wegen en kunstwerken vastgesteld. In lijn met deze aanpak is het voorstel nu ook voor de groenvoorzieningen een planmatige en gestructureerde jaaroverstijgende aanpak ingezet wordt.